Kallis Lyyra on kohtalainen vaihtoehto huonolle

Yliopistojen yhdistyminen tarkoittaa Joensuun kannalta todennäköisesti myös opiskelijakorttien vaihtumista. Kuopiossa on käytetty jo jonkin aikaa Lyyra-korttia. Joensuu on vielä kuulunut niihin harvoihin ylioppilaskuntiin, joissa sitä ei ole käytössä.

”Edustajisto päättää kevään aikana asiasta, mutta todennäköisesti Lyyraan mennään”, Joensuun yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Mika Hämeenniemi arvelee.

Lyyra on aiempia Antennan kortteja hiukan kalliimpi, mutta hintaero ei enää ole kovin merkittävä. Viimeisimmän hinnankorotuksen yhteydessä opiskelijakortin hinta Joensuussa nousi kahdeksasta eurosta 12 euroon. Kuopiossa Lyyra-kortti maksaa opiskelijalle 15 euroa ja Hämeenniemi arvioi, että se voisi olla myös Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan opiskelijakortin hinta.

Lyyran potentiaali on suuri, mutta toistaiseksi kortti on vasta lupaus paremmasta tulevaisuudesta, sillä hyötyjä ei ole täysin saatu käyttöön.

”Todellisia etuja Lyyrasta voitaisiin saada, jos sitä alettaisiin käyttää esimerkiksi kulunvalvontaan yliopistolla. Myös nykyisin MagnaCardilla toimivat kopiokoneet voitaisiin muuttaa Lyyralla toimiviksi”, Hämeenniemi visioi.

Lyyra on sirukortti, jolla voisi maksaa esimerkiksi opiskelijalounaita. Toisaalta opiskelijalounaan voi maksaa myös muulla kortilla. Rahan liikutteluun tulisi yksi porras lisää. Lyyran toimitusaika on lyhyempi kuin Antennan kortissa, mutta toimitukset ovat takkuilleet jonkin verran. Erityisesti vaihto-opiskelijoille viivästykset kortin saamisessa ovat hankalia.
Aiemmin Lyyraan ei Joensuussa ole siirrytty, sillä on katsottu, että rahoille ei saataisi vastinetta. Vieläkään kortista ei Hämeenniemen mukaan saataisi maksimihyötyä. Lyyra kärsii lisäksi vielä samanlaisista laatuongelmista kuin Antennakin. Osa korteista kuluu liian nopeasti lukukelvottomiksi.

Ylioppilaskunnan toimiston työntekijöiden työtaakkaa Lyyraan siirtyminen sentään keventäisi, kun korttien tilaus tapahtuisi sähköisesti Lyyran verkkosivuilla.

”Tavoitteena on, että Lyyra-kortti olisi kaikilla korkeakouluopiskelijoilla sekä yliopiston henkilökunnalla. Silloin siitä saataisiin paras hyöty.”