Kaksi vaihtaria takaisin Japanista

Kaksi Itä-Suomen yliopiston Japanissa vaihdossa olevaa opiskelijaa palaa takaisin Suomeen suunniteltua aikaisemmin.
Yhteensä Itä-Suomen yliopistosta on vaihto-ohjelmien kautta vaihdossa Japanissa kymmenen opiskelijaa. Vaihto-opiskelijoista neljä on Kiotossa, neljä Osakassa, yksi Utsunomiyassa ja yksi Toyohashissa.
”Utsunomiya on lähimpänä pahoja kriisialueita ja siellä oleva opiskelija on ilmoittanut, että palaa suunniteltua aiemmin. Toinen opiskelija on ilmoittanut, että tilanne on Japanissa niin stressaava, että hän palaa takaisin Suomeen ainakin joksikin aikaa”, kansainvälisten asioiden koordinaattori Merja Kuokkanen kansainvälisistä opiskelijapalveluista kertoo.

”Olemme sanoneet Japanissa oleville vaihto-opiskelijoille, että toimivat oman harkintansa mukaan. Seuraamme tiiviisti ulkoministeriön tiedotusta. Esimerkiksi Suomen Japanin suurlähetysten Facebook-sivut ovat olleet hyvä tiedotuskanava”, Kuokkanen jatkaa.
Hän toteaa, että vaihto-opiskelijat ovat kertoneet olevansa suhteellisen rauhallisin mielin Japanissa. Etenkin kauempana kriisialueista olevat vaihtarit kertovat elämän olevan lähes normaalia.
”Ydinvoimaloiden tilanne tietenkin aiheuttaa stressiä”, Kuokkanen huomauttaa.