Kaksi ulkomaalaista opiskelijaa hyökkäyksen kohteena – teolla rasistinen motiivi

Teksti: Iisa Manninen

Joensuun keskustassa tapahtui eilen tiistaina 18. syyskuuta välikohtaus, jossa pahoinpideltiin kahta Itä-Suomen yliopistossa opiskelevaa ulkomaalaista opiskelijaa.

Vapaudenpuistossa oli ollut noin seitsemän suomalaista henkilöä, joista osa oli alkanut huudella rasistisia kommentteja ohi kulkeneille kahdelle ulkomaalaiselle miehelle, ja yksi suomalaisista miehistä oli pahoinpidellyt heitä lyöden ja potkien.

”Olemme äärimmäisen harmistuneita ja pettyneitä, että tämmöistä on tapahtunut Joensuussa. Ylioppilaskunta tuomitsee rasismin ja väkivallanteot”, kertoo Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Juuso Sikiö.

Joensuun kaupunki ja Itä-Suomen yliopisto, sekä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ovat ilmoittaneet yhteisessä tiedotteessaan tuomitsevansa jyrkästi rasismin ja eilisen teon. Joensuun kaupunki aikoo kutsua koolle turvallisuustyöryhmän, johon kutsutaan mukaan myös Itä-Suomen yliopiston edustajia.

”Kaupunki tekee viranomaisten kanssa säännöllistä yhteistyötä, jotta voimme turvata kaikille ihmisille turvallisen elämän Joensuussa. Yhteystyössä on mukana muun muassa poliisiviranomaiset. Työryhmän on tarkoitus kokoontua parin viikon sisään”, toteaa Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen Uljaalle.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Anna-Kristiina Mikkonen sanoo, että ylioppilaskunta jatkaa läheistä yhteistyötä yliopiston ja kaupungin kanssa ja osallistuu omalta osaltaan opiskelijoiden tukemiseen.

Itä-Suomen poliisilaitoksen tiedotteen mukaan poliisi otti kiinni tapahtumapaikalta kaksi miestä ja yhden naisen rikoksesta epäiltyinä.

Alustavien tietojen mukaan opiskelijat eivät saaneet tapahtumassa vakavia vammoja. Rikosta tutkitaan parhaillaan kahtena pahoinpitelynä, joissa on ollut rasistinen motiivi.