Kaivokset puhuttavat Joensuussa edelleen

JOENSUU – Mihin tilanteeseen Suomi on itsensä kaivospolitiikallaan ajanut? Globaalin talouden supersykli lisää mineraalien kysyntää ja Suomikin haluaa kilpailla rakosestaan luonnonvaramarkkinoilla. Kriittisemmin asiaan suhtautuvat muistuttavat, että pahimmassa tapauksessa kansantaloudellisesti tulee vain persnettoa ja veronmaksajien pussista joudutaan maksamaan massiivisten ympäristöongelmien hoitaminen.
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) saapuu Joensuuhun alustamaan keskustelua Suomen kaivospolitiikasta Joensuun kirjaston Muikku-salissa 4. lokakuuta kello 17. Pietikäinen on suhtautunut kriittisesti kaivoslakiin. Hänen mukaansa laki syntyi vanhentuneena.
”Kaivoslain valtausjärjestelmän vuoksi arvokkaat kaivosmineraalimme hyödynnetään nopeasti ulkomaisten yritysten toimesta muutaman vuosikymmenen kuluessa ja jäljelle jäävät vain haitat. Tämän on erittäin lyhytnäköistä, kun tiedämme kaivosmineraalien arvon olevan tulevaisuudessa huomattavasti nousemassa niiden niukkuuden vuoksi”, Pietikäinen kirjoitti viime vuonna blogissaan.

Alustusta kommentoi Talvivaara-liikkeen aktiivi, kappalainen Antti Lankinen Sotkamosta.
Kaivoskeskustelua on käyty Itä-Suomessa innokkaasti ja Uljas on ollut siinä aktiivisesti mukana. Täältä voi palautella mieliin keskustelun käänteitä ja sitä kiihdyttäneitä tapahtumia:

Uljas 5/2012 –> Talvivaara unohti vastuun (Sivut 12-15)
Uljas kysyy on haastattelu- ja keskustelutilaisuus kaivoksista
Kaivospolitiikan juupas eipäs -leikki
Professori: Kaivospoliittinen keskustelu on käytävä nyt
Uljas 2/2013 –> Tarvitaanko lisää kaivoksia? (Sivut 12-13)
Joensuun kanta uraanikaivoksiin auki
Viimeinen naula uraanikaivoksen arkkuun?