Kaikkien puolella ja tuhoa vastaan

JOENSUU – Lupus ab Origine yrittää tehdä selkoa todellisuudesta taiteen keinoin ja sivuaa samalla luontoaiheita ja ympäristöongelmia. Kyseessä on taiteilijoiden Juho Hellstenin, Simo Siitosen ja Mikko Martikaisen näyttelystä, jonka avajaisia vietetään Taidekeskus Ahjon Koksi-salissa 19. marraskuuta.
”Annamme sille milloin minkäkin hahmon, mitä tarvitsemme, toivomme tai pelkäämme. Se on yhteisömme jäsen ja kuva. Koti, kasvimaa ja katastrofi.”, Hellsten kuvailee teoksiaan
”Teokset ovat enemmän kuin pelkkiä fiktiivisiä representaatioita. Yritin löytää tavan tuoda esiin havaintojani elämäntapamme ympäristöä kuluttavasta luonteesta maalaustaiteen keinoin”, Siitonen puolestaan kertoo.
”Kuvan tekijä etsii itseään tekemällä kuvia. Viivastoista, töherryksistä ja värisotkuista järjestykseen taipuvainen mieli etsii esittävyyttä. Muokkaa epäjärjestystä kohti ymmärrettävää. Kuinka paljon helpompi onkaan pakottaa sotku muotoon, kuin luoda järjestys tyhjyyden päälle”, Martikainen selittää.

Joensuussakin aiemmin opiskellut Siitonen kertoo myös pohtivansa teoksissaan ihmisen suhdetta luontoon ja ympäristöongelmiin, mutta minkään yhden asian puolesta eivät taiteilijat ole barrikadeilla. Näyttelyn vanhimmat työt ovat parin vuoden takaa, mutta osa hyvinkin tuoreita. Ja osa vanhoistakin on moneen kertaan uudelleen maalattuja. Kyse on yrityksestä ymmärtää ja tulkita.
”Tarkoitus on ymmärtää ja tulkita. Ja vaikka tietysti teokset syntyvät meidän omista tulkinnoista, niin katsojahan voi olla niistä mitä mieltä tahansa. Se on tietysti parasta koko hommassa. Tietyllä tapaa tässä kokee olevansa aika etuoikeutettu, kun pääsee tällä tavalla ihmettelemään. Ainakin siinä oppii pysymään liikkeessä. Jos tekee mitä vaan julkiseen katseluun on se sinällään kannan ottamista, mutta ei me tässä nyt jonkin tietyn asian aktivisteja olla. Näyttelyssä on vahvasti läsnä ympäristöongelmat ja ihmisten luontosuhteeseen liittyvät kysymykset. Me ollaan kaikkien puolella ja tuhoa vastaan.”, hän kertoo.
”Työt ja ajatukset konkretisoituvat, kun niitä pääsee esittelemään muille. Työhuoneella ei välttämättä tajua, miten jäässä pää voikaan olla. Kolme tyyppiä on jo joukko. Haemme vastauksia suuriin kysymyksiin, ja kaikkihan sen tietää että joukolla jää särkyy helpommin”, hän jatkaa.

Näyttelyn kryptisen nimen takaa ei löydy suurta tarinaa, tai ainakaan yhtenäistä sellaista.
”Nimen tarkoituksena on kuvata sitä tunnetta, kun kaikki menee päin persettä, ja sitä lähdetään sitten korjaamaan, niin asiat vaan mutkistuu, ja lopulta siihen päälle liimataan Aku Ankka-laastari”, Siitonen toteaa.
Vaikka taiteilijat eivät tunnusta olevansa minkään yhden asian puolesta liikkeellä, niin vapaasti käännetty näyttelyn nimi ”susi alusta asti” tuo juuri tässä ajassa väistämättä mieleen esimerkiksi erään kaivoksen Kainuussa.

Lupus ab Origine Taidekeskus Ahjon Koksi-salissa. Avajaiset 19. marraskuuta kello 18. Näyttely on avoinna 16. joulukuuta saakka.