Kaikki Joensuun ryhmät perustulon kannalla

Kaikki Joensuusta Itä-suomen yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon pyrkivät ryhmät kannattavat kansalaispalkkaa. Tämä kävi ilmi keskiviikkona 18.3. järjestöpäivän yhteydessä järjestetyssä vaalipaneelissa.

Paneelissa Keskeisiä edusti Heini Eskelinen, Vasenta kaistaa Aaron Kallinen, Oikeat Alfaa Sami Kiiski, Oikeat Omegaa Maria Röykkä, Demokraatteja Miitri Sivonen, Vihreitä Jussi Airaksinen ja Puolueettomia Kirsi Koivuholma.

Näkemykset kannustavuudesta erottavat ryhmiä kysymyksessä. Oikeat ja Keskeiset edellyttäisivät, että perustulo sidottaisiin työntekoon. Muut ryhmät eivät sitoisi palkkatyötä ja toimeentuloa yhtä voimakkaasti.

”Perustulo vähentäisi byrokratiaa ja hallintokuluja. Opiskelijalla kesäaika helpottuisi. Kannatan sellaista lämpimästi”, Kiiski totesi.
”Se tasa-arvoistaisi opiskelijat muiden ryhmien kanssa. Tietotyössä tuottavuus nousisi”, Airaksinen jatkoi.
”Yhteiskunnassa kaikki eivät halua tehdä töitä, joten heille ei tietenkään tulisi maksaakaan niin paljon”, Eskelinen painotti.
”En ehkä kannata, että perustuloa maksettaisiin kaikille. Ei joku Jorma Ollila sitä tarvitse”, Kallinen arvioi.
”Me olemme se tulevaisuus, joka muuttaa jatkossa järjestelmän”, julisti Sivonen vielä loppuun.

Paneelissa ei saatu ilmi kovin merkittäviä eroja ryhmien välille. Viime päivinä vellonut rasismi-jupakka ei noussut puheenaiheeksi. Esimerkiksi ylioppilaskunnan sijoitustoiminta ja suhtautuminen yliopistolakiin sentään jakoivat hiukan mielipiteitä. Vaikutti hiukan siltä, että vaaliretoriikkaa ei vielä olla hiottu tarpeeksi teräväksi. Tämä on hiukan huolestuttavaa, sillä vaalit ovat jo ovella.

ISYY:n edustajistovaalien ennakkoäänestys 24.–26.3. kello 9–18. Varsinainen äänestyspäivä 31.3. kello 9–15. Äänestys tapahtuu sähköisenä.