Jouluyön ö-luokan klassikon arvio Uljaassa

Sattumaa ei ole. Edellisessä Uljaassa Kellarin kätköistä –sarjassa julkaistiin Mikko Puhakan arvio elokuvasta Santa Claus Conquers the Martians. Kuinka ollakaan nyt elokuva esitetään YLE Teemalla jouluyönä.

Elokuvan muiden meriittien lisäksi ehdottomin on se, että se listautuu säännönmukaisesti arvovaltaisimpien lähteiden laatimissa listoissa maailman huonoimpien elokuvien joukkoon. Lajinsa parhaita siis.

Santa Claus Conquers the Martians YLE Teemalla 24.12. klo 23.15.
Elokuvan ohjelmatiedot.

ARVIO:

Kellarin kätköistä: Santa Claus Conquers the Martians (1964)

Ho ho ho! Joulun alla on hyvä ottaa itseään joulukinkusta kiinni ja jättää perinteiset Chevy “Kipulääke” Chasen National Lampoonit ja Macaulay “Kokaiini” Culkinin Yksin Kotona-pökäleet tv-kanavien taajuuksille levyttämään, sillä maailma on täynnä toinen toistaan sykähdyttävämpiä jouluisia taideteoksia.

IMBD:n bottom 100-listalta löytyvä Santa Claus Conquers the Martians on yksi niistä – se ansaitsee aurinkojumala Ran veroista palvontaa ja paikan kirjahyllystä isäpapan vuonna 1961 voittaman Hippo-hiihtoskabojen mitalin vierestä. Nicholas Websterin ohjaama, vuonna 1964 päivänvalonsa nähnyt elokuva on käsikirjoitukseltaan yolo-tason aamenia.

Telluksemme asuttajina emme ole kovinkaan tietoisia marsilaisten televisiotarjonnasta, joka sattuu olemaan niin köykäinen, että perheen pienimmät antennipäät toljottavat jouluohjelmiamme näköradiostaan. Dust juiceen sekaantunut 800-vuotias marsilainen shamaani päätyy konsultiksi. Ukko muistuttelee tv:n vaikutuksista huolissaan olevia marsilaisvanhempia vapaammasta kasvatuksesta ja leikin merkityksestä masinoiduille ja aivopestyille marsilaislapsille, joilla ei ole ajattelunvapautta. Aito joulupukki on siis saatava Marsiin hinnalla millä hyvänsä!

Erikoisia tulevaisuudenvisioita, kämäsiä erikoisefektejä ja paikoitellen eetteriä nukkumatin unihiekkaan tarjoileva Santa Claus Conquers the Martians on pienistä virheistään huolimatta syyttä unhoitettu kiirasperkeleeseen. Jopa elokuvan pahviset robotit ovat niin övereitä, että George Lucas sätkisi onanoiden vaahdot suussaan kuin Hohdon Dannyboy.

Vaikka leffa ei ole täysin säilynyt ajan hampaassa, tarjoilee se oivaltavia täsmäiskuja televisioviihdettä kohtaan kuin Navy Seals Bin Ladenin residenssiin. Pukki suosittelee blinien, blisautuksen ja kinkunsulattelun oheen – ota tästä hjuva klassikko takapokettiin!

Mikko Puhakka