Jonot kasvavat YTHS:llä talven pimentyessä

Joensuussa ja Kuopiossa hoitotakuu toteutuu, mutta erityisesti mielenterveyspuolella hoitoon pitäisi päästä nykyistä aiemmin.
Joensuun Ylioppilaiden terveydenhuolto säätiön vastaava lääkäri Eija Vänskä toteaa, että kesällä jonotilanne oli todella hyvä.
”Tällä hetkellä yleislääkärin vastaanotolle jonotusaika on kolme viikkoa.”
Erityisesti hammashuollon ja mielenterveyspalveluiden puolella jonotusajat ovat aika ajoin kasvaneet joissakin YTHS:n toimipaikoissa liian pitkiksi.
Joensuussa tilanne on kuitenkin saatu pidettyä hallinnassa myös aikaisempina vuosina.
”Mielenterveyspuolella psykologille pääsee kolmessa viikossa ja hammashuoltoon viikossa tai parissa.”
Kuopion YTHS:n vastaava lääkäri Ulla Ågrenin mukaan jonotilanne on myös Kuopiossa kohtuullinen.
”Yleislääkärijonot ovat kohtuulliset, ja kriittistä hädäntarvetta palvelevat akuuttiajat toimivat hyvin. Mielenterveyspuolella hoitoon voisi päästä aikaisemmin”, summaa Ågren.
Ågren toteaa, että hammashuollon jonoissa Kuopiossa on aina ollut huonompi tilanne verrattuna Joensuuhun.
Lääkärit vahvistavat mielenterveyshoidon tarpeen lisääntymisen.
”Yleistrendinä voidaan sanoa, että kysyntä on kova. Luultavasti jonot kasvavat talvella, kun tulee pimeää ja opinnot puskevat täydellä vauhdilla päälle. Ehkä nuoret myös hakeutuvat hoitoon aiempaa helpommin, mikä on tietysti hyvä asia. Hoitohenkilökuntapulan kanssa on vielä pärjätty molemmissa toimipaikoissa, vaikka esimerkiksi Kuopiossa hoitohenkilökunnassa on tälläkin hetkellä vajausta.”
Hoitohenkilökuntaa on saatu toistaiseksi hyvin.
”Sijaisia on tosin vaikea saada, mikä kasvattaa jonoa aina talven mittaan”, Vänskä toteaa.
Kaikki YTHS:n toimipaikat ovat sitoutuneet lain vaatimaan hoitotakuuseen, jonka mukaan potilaan on päästävä hoitoon tiettyjen aikarajojen sisällä. Sekä Vänskä että Ågren toteavat, että hoitotakuu onnistuu molemmissa toimipaikoissa.