Jokela ja Torikadun puutalot taas uhan alle

JOENSUU – Jokelan suojelun suhteen on soudettu ja huovattu edestakaisin, mutta Jokelasta eroon pääseminen ei näytä edes riittävän. Nyt Jokelan rakennuksen tulevaisuus näyttää taas huonommalta, kun kaupunginjohtaja esittää talon suojelematta jättämistä vastoin kaupunkisuunnittelulautakunnan esitystä. Kaupunkisuunnittelulautakunnan esityksessä suojelumerkintä halutaan yllättäen poistaa myös Torikatu 10 ja 12 puutaloista sekä Taidemuseon korttelin vahtimestarin talosta. Näissä kaupunginjohtaja aikoo noudattaa lautakunnan tahtoa.

”Mikä ihmeen tuhoamisvimma nyt loppumetreillä iski? Kaavaa valmisteltiiin huolella ja hyvässä hengessä. Tuo Jokelan kohtalo on tähän saakka ollut ainoa kiistakysymys. Nyt sitten pienennetään viimeistä keskusta-alueen puutalokorttelia jättämällä Torikadun talot suojelematta”, ihmettelee kaupunginhallituksen jäsen Krista Mikkonen (vihr.) ja jatkaa:
”Äänestyksiä kaupunginhallituksessa luvassa. Ja valtuustossa varmaankin myös. Nyt on aika vaikuttaa päättäjiin, jos haluaa rakennusperinteemme säilyvän tulevillekin polville.”

Torikatu 10:ssä sijaitsevan puutalon säilyttämisestä on kamppailtu ennenkin. Talo vallattiin keväällä 2009. Kansanliike puutalojen puolesta näyttäisi kokoavan jo voimiaan uuteen taisteluun. Facebookiin perustettu puutalokorttelin suojelua vaativa sivu on kerännyt 350 tykkäystä alle vuorokaudessa.
Joensuun puutalokortteli suojeltava -sivu Facebookissa