Joka neljäs on vaalivoittaja

VAALIT – Edustajistovaaleissa ISYY:ssä edustajistoon pääsee ehdokkaista osapuilleen joka neljäs. Kovin onnistuneesta ehdokasrekrytoinnista ei voi puhua, kun 39-jäseniseen edustajistoon ehdolla on 141 henkeä. Edellisissä vaaleissa ehdokkaita oli 204.
Itä-Suomen vihreä vasemmisto kasvatti listaansa neljällä ehdokkaalla verrattuna edellisiin vaaleihin. Se oli kokonaan uusia vaaliliittoja lukuun ottamatta puoluepoliittisista ainut, joka sai kasvatettua ehdokasmääräänsä.

Suurin yksittäinen vaaliliitto on Oikeat, jonka listalta edustajistoon pyrkii 32 henkilöä. Oikeissa aktiivisuuden vähentyminen on silti silmiinpistävää, sillä ehdokkaita on 26 vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Keskeisillä, demareilla ja vihreillä ehdokasmäärän romahdus on myös tuntuva. Puolueettomilla ehdokkaita on edellisiä vaaleja enemmän.
Uusina liittoina vaaleissa ovat Preemio, Perussuomalaisten vaaliliitto sekä Piraattipuolueen suuntaan kallistuva Tieteen ja kulttuurintukijat vaaliliitto, joista ensimmäisellä on kaksi ehdokasta, toisella myös kaksi ja jälkimmäisellä yksi. Edellisissä vaaleissa mukana ollut Kuopion ainejärjestöliitto ei ole tällä kertaa mukana.

Jytkyjä ja politiikan täysmuutoksia ei todennäköisesti ole odotettavissa. Kokonaisuutena vaikuttaa siltä, että vaalivoittajaksi tulevat selviytymään puoluepoliittiset ryhmät, joilla on kaikista ehdokkaista 71 prosenttia. Poliittisten vastakkainasettelujen kärjistymisiä voi myös olla odotettavissa, sillä perinteisesti vahvojen oikeiston ja keskustan asemia näyttää vakavasti uhkaavan vasemmiston nousu.

Aihetta juhlaan ei ole muuallakaan, sillä myös esimerkiksi Jyväskylän ylioppilaslehti uutisoi edarivaalien ehdokasmäärän romahtamisesta. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnassa ehdokkaita on tänä vuonna 221, kun edellisissä vaaleissa oli 288.

Ehdokasmäärät liitoittain 2013:

Demariopiskelijat: 13
Fortis: 8 (sit.)
Itä-Suomen vihreä vasemmisto: 29
Keskeiset: 13
KuoLO: 17 (sit.)
Oikeat: 32
Perussuomalaiset: 2
Preemio: 2 (sit.)
Puolueettomat: 13 (sit.)
Tieteen ja kulttuurin tukijat: 1
Vihreä lista: 11

Vaalilistat ja ehdokkaat ISYY:n sivuilla