Johan Bäckmanin lausuntoja vierastetaan Itä-Suomen yliopistossa

JOENSUUJohan Bäckmanin kohua nostattaneet Venäjä-lausunnot ovat saaneet yliopistot varpailleen. Dosentin näkemyksien pelätään tuottavan imagohaittaa yliopistoille.
Bäckman on dosentti Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa. Helsingin yliopistossa on jo käynnissä yleisluontoinen oikeudellinen selvitys siitä, voidaanko dosentuureja perua.

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen laitoksella, jossa Bäckman on kriminologian dosenttina, asiasta on keskusteltu. Laitoksen johtaja Tapio Määttä kertoo, että Itä-Suomen yliopistossa katsotaan mihin Turussa ja Helsingissä päädytään, ja pohditaan sitten mahdollisia toimenpiteitä.
”Siinä mielessä tämä ei ole meille ongelma, että Bäckman ei ole opettanut tai hoitanut mitään tehtäviä Itä-Suomen yliopistossa. Hänen hakiessaan dosentuuria, hänellä oli toive, että hän opettaisi myös tällä, mutta se ei johtanut mihinkään. Hänelle myönnettiin silloin dosentuurit Helsinkiin ja Turkuun, niin ei ole oikein kuulunut kulttuuriin, että mekään olisimme kieltäytyneet. Dosentuurin luonnetta on kyllä laitoksella mietitty”, Määttä toteaa.
Helsingin yliopiston rehtori Thomas Wilhelmsson on jo ehtinyt toteamaan, että olisi yllättävää, jos Bäckmania tässä tilanteessa pyydettäisiin opettamaan jollekin laitokselle.

Määttä lisää, että yleisessä julkisuudessa dosentuuri ei välttämättä hahmotu niin selkeästi. Määttä mainitsee myös, että Bäckman esiintyy julkisuudessa lähinnä Helsingin yliopiston dosenttina. Dosentuuri Itä-Suomen yliopistossa myönnettiin Bäckmanille vuonna 2007.
”Itä-Suomen yliopiston ja oikeustieteen laitoksen kannalta nämä outoudet ovat brändikysymys”, Määttä sanoo, mutta jatkaa painottamalla, että asiaa kommentoidessa on oltava kieli keskellä suuta.
”Meillä on laaja tieteenvapaus, joten kynnys puuttua henkilön toimintaan on erittäin korkealla. Käytännössä toiminnan täytyisi olla rikollista. On vielä ennenaikaista pohtia, mitä toimenpiteitä tämä mahdollisesti edellyttää”, hän muotoilee.