Joensuun ylioppilasteatteri: Pisarat Seitsemän

Joensuun ylioppilasteatteri tarjoilee uutukaisessaan neljän lyhytnäytelmän sarjan. Ensi-iltaa vietettiin viimeistä kertaa edesmenneen Kerubin kellarissa, Teatteri Montussa. Loput esityksistä nähdään Pakkahuonella.

Illan avasi sketsihengessä esitetty pikanäytelmä supersankari SeItseMänistä. Se esittelee arjen supermiehen, joka on käsikirjoitettu 60- luvun sarjakuvasankareiden hengessä. Hienosti puvustettua näytelmää rytmitetään tunnetulla musiikilla (mm. Aavikko) sekä onnistuneilla valoilla.

SeItseMäniä seurannut lyhytnäytelmä Eero on illan ehdottomasti onnistunein veto. Samu Heikinmatin ja työryhmän käsikirjoittama näytelmä pikakelaa päähenkilö Eeron elämän nuoruudesta hänen omiin hautajaisiinsa saakka. Esitys on rakennettu älykkäästi. Näytelmän eteenpäinvienti ja valta siirtyy tarinan edetessä pikkuhiljaa näyttelijöiltä jumalkertoja Niko Rotkolle. Eero on kaiken lisäksi myös hienosti näytelty näytelmä. Mieleenpainuvaa on vasitenkin pääosanäyttelijä Jyrki Puikon näyttelijätyö hämmentyneenä Eerona.

Kolmas näytelmä, Luonnoksia luomisesta on koottu jumalkysymysten ympärille. Näytelmä kertaillaan olemassaolon peruskysymyksiä Jumalan olemassaolosta tieteen ja uskon väitettyyn ristiriitaan. Luonnoksia luomisesta on käsikirjoitettu kokoamalla aineistoa tavallisten kaupunkilaisten suusta ympäri Joensuuta. Teksti olisi vaatinut vielä hieman työstöä. Se ei ehkä palvele parhaalla mahdollisella tavalla näytelmän muuta toteutusta. Luonnoksia luomisesta on kuitenkin kierolla tavallaan hauska näytelmä.

Näytelmistä viimeisin, Seitsemän syntiä päivässä, seitsemänä päivänä viikossa kertoo erään toimiston päivästä. Pääroolivalinnat ovat ehkä koko illan onnistuneimmat. Nämä kaverit nimittäin vetävät täysillä. Voi melkein olla, että Kummelin Härkönen ja Vileniuskin jäisivät kakkoseksi.