Joensuun teatterikenttä järjestäytyy ja lähtee etsimään yleisöä

Joensuulaisten teattereiden ovet eivät käy tarpeeksi tiuhaan. Vaikeuksissa on etenkin Joensuun kaupunginteatteri. Keskustelutilaisuudessa pohditaan miksi kaupunkilaiset eivät löydä tietään katsomoihin.

Miksei teatteri kiinnosta joensuulaisia? Tähän kysymykseen haetaan vastausta uuden teatteriryhmä Teatteridiletanttien järjestämässä Teatterihaaste -keskustelutilaisuudessa Teatteriravintolassa 11. syyskuuta.
Vikaa on joko teattereissa tai yleisössä kun näytelmät pyörivät puolityhjille katsomoille. Esimerkiksi Joensuun kaupunginteatteri kituu pahoissa talousvaikeuksissa. Teatterikenttä kaupungissa on hyvin aktiivinen ja edellisen teatterinjohtajan Vihtori Rämän lyhyeksi jääneellä kaudella myös Joensuun kaupunginteatteri teki paljon yhteistyötä myös muiden teatteriryhmien kanssa.
Luovia ratkaisuja on myös Joensuun kaupunginteatterin pian valittavalla uudella johtajalla tehtävänään. Joensuun kaupunginvaltuustossa on väläytelty jopa mahdollisuutta, että kaupunginhallitus ottaisi teatterin suoraan valvontaansa.
Kaupungissa on viime vuodet tuotettu paljon kiinnostavaa teatteria sekä laitosteatterissa että vapaalla kentällä. Taiteellisen tason ja tekijöiden vireyden sekä moninaisuuden puolesta tilanne näyttää hyvältä, mutta yleisö ei ole löytänyt tietään katsomoihin.

Mukana tilaisuudessa ovat ainakin joensuulainen kulttuuriyhdistys Vääräpyörä, Joensuun kaupunginteatteri, opiskelijatapahtuma Speksi, Joensuun Ylioppilasteatteri, teatteriryhmä Perijuuri, teatteri Rajarikko, Teatteri Traktori ja Kulttuurikahvila Laituri. Teatteridiletantit haastavat myös teatterintekijät vierailemaan tänä syksynä toistensa esityksissä ja tuomaan mukanaan ainakin yhden uuden katsojan sekä luomaan verkostoja.

”Mikä on teatterin tilanne Joensuussa? Miksi yleisö ei löydä tietään esityksiin ja markkinoinnin edessä on yhä uusia haasteita? Miksi runsaslukuinen teatterintekijöiden joukko ei onnistu löytämään toisiaan? Ja ennen kaikkea, jos tekijät eivät pidä keskenään yhtä, miksi yleisönkään pitäisi?” he kysyvät.

Teatteridiletanttien ensimmäinen tuotanto Ihana katastrofini – tarina huonosta uskosta saa ensi-iltansa 12. syyskuuta Joensuun Pakkahuoneella.