Joensuun Opiskelevat Keskustalaiset: Ja vain muutaman miljoonan tähden?

Joensuun Opiskelevat Keskustalaiset ovat syvästi loukkaantuneita yliopiston Savonlinnan kampuksen lakkauttamispäätöksestä. Savonlinnan sympaattinen ja kompakti, opettajakoulutukseen erikoistunut kampus on alueelta, jolle aiheutuu mittavia, säästöihin nähden jopa monikymmenkertaisia suoria menetyksiä. Työpaikkoja lähtee viiveellä yli 120. Muuta koulutustarjontaa on uhattu kutistaa radikaalisti. Tasokas erikoistava opetus ja kaikki positiiviset kampuksen tuomat puolet katoavat. Lisäksi on vaarana, että alueelta loppuvat opettajat. Ennakkotapauksena toimii vallan hyvin Kajaani, jonka tehokkaan yksikön lakkauttamisen jälkeen maakunta alkaa olla hiljalleen opettajapulassa.
Vaikka joensuulaiset keskustaopiskelijat periaatteessa ovat iloisia korvaavien paikkojen sijoittamisesta Joensuuhun, monet asiat huolestuttavat. Ellin asuntotilanne lähentelee jo surkeaa, ja on hyvin todennäköistä, etteivät nyt rakennettavat opiskelija-asunnot kata asuntotarvetta savonlinnalaisten siirtymisen jälkeen. Yksityisten markkinoiden vuokrataso on kuin pääkaupunkiseudulta. Mikään ei taida vuokria nousemasta vielä lisää. Keskustan alueelle ei myöskään mahdu loputtomasti uusia asuntoja, joten julkinen liikenne paineistuu. Olisi enemmän liikkujia keskustan ulkopuolelle ympäri vuorokauden opiskelijoiden sosiaalisen elämänrytmin painottuessa puolenyön molemmille puolille.

Opiskelijamäärien kasvu näkyisi varmasti myös jonottamisena. YTHS:lle on jo nyt pitkät jonot, varsinkin mielenterveyspuolelle. Sama pätee kielikeskuksen järjestämiin pakollisiin kieltenkursseihin, erityisesti ruotsinkieleen, joka joillain aloilla tuottaa paikkojen vähyyden takia jo nyt ongelmia. Ei muutama sata opiskelijaa niitä jonoja ilman lisätyövoimaa lyhennä. Ruokalat ovat lounasaikaan kipurajalla mahtumisen kanssa. Ei ole tarkoituksenmukaista, ettei myöhästymisen pelossa opiskelija uskaltaisi edes yrittää mennä pitkänä päivänä syömään.
Itä-Suomen yliopisto tiedotteessaan lupasi, että tilat saadaan pääosin järjestettyä. Kuitenkin tälläkin hetkellä on useampi kampusrakennus remontoitava(na), joten tilanpuutetta on jo olemassa. Savonlinna kouluttaa esimerkiksi käsityö- ja kotitalousopettajia, joten läheskään kaikkia kursseja ei voi nykyisissä Joensuun tiloissa järjestää. Näiden asioiden valossa on mahdollista, ettei kellään ole siirtymävaiheen aikoihin kivaa.

ISY:n tiedotteessa kerrottiin, että säästöjä tulisi noin neljä miljoonaa. Joensuun Opiskelevat Keskustalaiset eivät voi ymmärtää ISY:n halua muutaman miljoonan tähden luoda Itä-Suomeen uuden Kajaanin ja todellakin näivettää muuten niin eloisan kaupungin pois maailmankartalta.