Joensuun liikuntapalveluista paremmat, mutta maksulliset

JOENSUU – Korkeakoululiikunta pistetään uusiksi Joensuussa ensi vuoden alussa. Sykettä Susirajalla yhdistää Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun liikuntapalvelut yhdeksi kokonaisuudeksi. Uusi kokonaisuus tulee palvelemaan noin 11 000 opiskelijaa ja 1550 henkilökunnan jäsentä.

”Joensuussa opiskelijaliikunta on jäänyt jälkeen monien muiden korkeakoulujen liikuntapalveluista. Uuden korkeakoululiikunnan palvelukokonaisuuden kautta päästään luomaan uutta ja kattavaa toimintamallia”, ISYY:n hallituksen vapaa-ajan vastaava Matias Vainio sanoo.

Uudistuksesta vastaavat Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta POKA. Mallia on otettu Sykettä Savilahdella –hankkeesta, joka käynnistyi tämän vuoden alussa Kuopiossa. Käytännössä liikuntapalvelut eriytetään muista opiskelijalle suunnatuista palveluista ja liikuntapalveluiden käyttöoikeus ostetaan erikseen. Se todistetaan opiskelijakorttiin liimattavalla erillisellä tarralla.

Maksua perustellaan sillä, että näin pystytään tarjoamaan paremmat liikuntapalvelut. Liikuntamaksun tarkat summat eivät vielä ole korkeakoululiikunnan suunnittelija Heli Aallon mukaan tiedossa.

Aalto toteaa, että liikuntapalveluiden kehittämiseen kannustaa myös huoli opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvoinnista.

”Liikunnan harrastaminen ei ole pelkkää kunnon kohotusta, vaan sen avulla voidaan lievittää myös opiskelun ja työnteon aiheuttamaa stressiä sekä helpottaa päätteiden äärellä istumisesta aiheutuvia niska- ja hartiavaivoja. Liikunnan harrastaminen voi myös olla opiskelijoille tärkeä sosiaalinen tapahtuma, jonka kautta voi tutustua muihin opiskelijoihin ja näin edesauttaa uudelle paikkakunnalle sopeutumista”, hän toteaa.