Joensuu ja Kuopio äänestävät edustajansa

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalit käydään keväällä. Maaliskuussa pidettävissä vaaleissa ISYY:lle valitaan 39-jäseninen edustajisto, joka käyttää ylintä valtaa uudessa ylioppilaskunnassa.

Uurnien, äänestyslippujen ja -koppien nostalgia jää Joensuussakin menneisyyteen, sillä edustajistovaalien äänestys järjestetään sähköisenä. Tunnistaminen tehdään yliopistojen tunnuksilla. Verkko vapauttaa paikasta, mutta äänestys on kellon liikkeisiin sidottu.
”Moni on ihmetellyt, miksi ääni täytyy antaa tiettyyn aikaan, vaikka äänestys on sähköinen. Atk-tuen täytyy olla koko ajan saatavilla, jos ongelmia tulee. Siksi meillä on äänestyksessä aikarajat”, Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Janne Mertanen perustelee.

Jo kaksissa KYY:n edustajistovaaleissa on käytetty sähköistä järjestelmää. Ensimmäisen kerran se oli käytössä vuonna 2005 ja kaksi vuotta sitten koko vaalit käytiin verkossa. ISYY:n edustajisto on strateginen ja toimintaa ohjaava elin. Se valitsee ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan, joka muodostaa hallituksen. Hallituksella on kaksi varapuheenjohtajaa, ja jokainen puheenjohtaja edustaa yhtä kolmesta kampuksesta.

Kukin hallituksen puheenjohtaja saa heiluttaa nuijaa kampusvaliokunnissa, jotka takaavat päätöksenteon säilyvän lähellä niin Joensuuta, Kuopiota kuin Savonlinnaakin.
Kampusvaliokuntien perustaminen päästää myös jaostojen puheenjohtajat mukaan päätöksentekoon. Myös ylioppilaskunnan hallituksen jäsenillä on mandaattipaikka oman kotikampuksensa kampusvaliokunnassa, minkä ansiosta tieto kulkee sekä alhaalta ylös että ylhäältä alas.

Edustajistovaaleihin voi asettua ehdokkaaksi täyttämällä ehdokaslistahakemuksen ja jättämällä sen Joensuun tai Kuopion ylioppilaskuntaan 26. helmikuuta mennessä.

Kukin ryhmittymä voi asettaa enintään 58 ehdokasta. Ryhmittymät voivat muodostaa keskenään vaaliliittoja, mutta vaaliliitossa ei saa olla 58 ehdokasta enempää.

Ehdokaslistat ovat esillä ylioppilaskuntien virallisilla ilmoitustauluilla 4. maaliskuuta alkaen.

 • Tuomas Green

  Mikähän siinä on… lähetin heti ensimmäisen Uljaan numeron ilmestyttyä oikaisupyynnön päätoimittajalle, mutta asiaan ei mitenkään reagoitu. Uljaan ensimmäisessä numerossa oli kuvaaja, jolla kuvattiin JoYY:n ja KYY:n äänestäjämääriä ja äänestysprosentteja edustajistovaaleissa. Valitettavasti ne olivat kuvassa menneet väärin päin. Oikeasti Joensuun äänestysprosentti oli 27,7 ja äänestäjiä oli 1934, Kuopiossa äänestysprosentti oli 26,4 ja äänestäjiä 1318. Lehdessä väitettiin siis päinvastaista. Nyt asiaa tuntemattomalle lukijalle jäi kuva, että Joensuussa pienempi osuus jäsenistä äänesti kuin Kuopiossa ja että Joensuussa äänestäjiä oli vähemmän kuin Kuopiossa. JoYY:ssä äänioikeutettuja oli 6975 ja KYY:ssä 4992. Mikäli Kuopiossa olisi ollut väitetyt 1934 äänestäjää, olisi Kuopion äänestysprosentti ollut Suomen paras ja lähes neljäkymmentä. Tämä ei sitten herättänyt Uljaan toimituksessa mitään epäilyksiä? (Luvut voi muuten tarkistaa SYL:n edustajistovaalit 2007 tulossivulta.)

  Toivoin, että asiasta olisi hyvän toimituksellisen tavan mukaisesti julkaistu seuraavassa numerossa oikaisu. Vaan eipä ollut, eikä päätoimittaja ole reagoinut mitenkään sähköpostiini. Uljaan facebook-ryhmässä päätoimittaja esitti, ettei palautetta ole tullut. Kyllä on, mutta toimitus ei ole siihen reagoinut.

 • Tapio O. Neva

  http://www.ita-savo.fi/Uutiset/9005024.html

  Mikä yritys on äänestyslaitteet ja ohjelmat toimittanut?

 • Kai

  KESKUSVAALILAUTAKUNTA ON KESKEYTTÄNYT VAALIT
  ”- -Ongelma on johtunut Joensuun yliopiston atk-keskuksen tietojärjestelmistä. Atk- keskus on muuttanut järjestelmiensä asetuksia korjatakseen ongelmat, mutta nämä muutokset olisivat kuitenkin tulleet käyttöön vasta ensi viikon tiistain äänestyksessä. – – ”