Joensuu ja Kuopio äänestävät edustajansa

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalit käydään keväällä. Maaliskuussa pidettävissä vaaleissa ISYY:lle valitaan 39-jäseninen edustajisto, joka käyttää ylintä valtaa uudessa ylioppilaskunnassa.

Uurnien, äänestyslippujen ja -koppien nostalgia jää Joensuussakin menneisyyteen, sillä edustajistovaalien äänestys järjestetään sähköisenä. Tunnistaminen tehdään yliopistojen tunnuksilla. Verkko vapauttaa paikasta, mutta äänestys on kellon liikkeisiin sidottu.
”Moni on ihmetellyt, miksi ääni täytyy antaa tiettyyn aikaan, vaikka äänestys on sähköinen. Atk-tuen täytyy olla koko ajan saatavilla, jos ongelmia tulee. Siksi meillä on äänestyksessä aikarajat”, Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Janne Mertanen perustelee.

Jo kaksissa KYY:n edustajistovaaleissa on käytetty sähköistä järjestelmää. Ensimmäisen kerran se oli käytössä vuonna 2005 ja kaksi vuotta sitten koko vaalit käytiin verkossa. ISYY:n edustajisto on strateginen ja toimintaa ohjaava elin. Se valitsee ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan, joka muodostaa hallituksen. Hallituksella on kaksi varapuheenjohtajaa, ja jokainen puheenjohtaja edustaa yhtä kolmesta kampuksesta.

Kukin hallituksen puheenjohtaja saa heiluttaa nuijaa kampusvaliokunnissa, jotka takaavat päätöksenteon säilyvän lähellä niin Joensuuta, Kuopiota kuin Savonlinnaakin.
Kampusvaliokuntien perustaminen päästää myös jaostojen puheenjohtajat mukaan päätöksentekoon. Myös ylioppilaskunnan hallituksen jäsenillä on mandaattipaikka oman kotikampuksensa kampusvaliokunnassa, minkä ansiosta tieto kulkee sekä alhaalta ylös että ylhäältä alas.

Edustajistovaaleihin voi asettua ehdokkaaksi täyttämällä ehdokaslistahakemuksen ja jättämällä sen Joensuun tai Kuopion ylioppilaskuntaan 26. helmikuuta mennessä.

Kukin ryhmittymä voi asettaa enintään 58 ehdokasta. Ryhmittymät voivat muodostaa keskenään vaaliliittoja, mutta vaaliliitossa ei saa olla 58 ehdokasta enempää.

Ehdokaslistat ovat esillä ylioppilaskuntien virallisilla ilmoitustauluilla 4. maaliskuuta alkaen.