Joan Jett & The Blackhearts: Unvarnished

Kitararockin kuningattaren paluu

Viime syys- ja lokakuun vaihteessa ilmestynyt Unvarnished on Joan Jett & The Blackheartsin ensimmäinen pitkäsoitto sitten vuoden 2006. Sen perusversio tarjoaa kymmenen kappaleen kimaran pelkistetyn nerokasta ja äärimmäisen toimivaa kitararockia. Mukana on tosin myös pari slovarimpaa kappaletta.
Ensimmäinen uutta tuotantoa edustanut single, Dave Grohlin kanssa kirjoitettu Any Weather oli jo varsin lupaava ja positiivisia viboja huokunut esitys, mutta 55-vuotiaalla Joanilla on tarjottavanaan laadukkaita kappaleita koko pitkäsoiton verran. TNI:n kertosäe on mieleen porautuvaa laatua ja Soulmates to Strangers toinen pitkäsoiton balladinomaisemmista kappaleista. Make It Back sijoittuu iskevine riffeineen, asiapitoisine teksteineen ja tarttuvine kertosäkeineen liki pitäen terävimpään kärkeen, eikä kertosäkeeltään suora, mutta muuten koukukas Hard to Grow Up jää siitä juuri jälkeen.

Upealla jousisovituksella kruunattu Fragile lukeutuu sekin parhaimmistoon ja biisikolmikon, johon kuuluvat Joanin yksin kirjoittama Reality Mentality, ehkäpä kaikkein hittipotentiaalisin iskusävelmä Bad as We Can Be sekä tyylitajuisen pelkistetty Different tarttuvuus on sellaista luokkaa, että kyseiset kappaleet toimivat taatusti jopa stadionkontekstissa. Jousilla sävytetty Everybody Needs A Hero päättää pitkäsoiton erinomaisen tyylikkäästi.
Näennäisen suora rokkaus toimii laadukkaan kappalemateriaalin ansiosta kuin rasvattu. Unvarnishedin myötä Joan Jett on lunastanut takaisin valtikkansa kitararockin kuningattarena.

Uudet kappaleet ovat luontaista jatkumoa I Love Rock N’ Rollin ja I Hate Myself for Loving Youn kaltaisille 80-luvun suurille hiteille, joista ensimmäinen nousi aina listakärkeen. Olisi suotavaa, että tuoreimman albumin laadukkuus heijastuisi jossakin määrin myös levymyyntiin.