Jared Leto löysäilee

Teksti: Akseli Sopanen
Kuvat: Spicy Pulp
Pääroolin tekevä Jared Leto esittää entistä amerikkalaissotilasta Nick Lowellia.

Suoratoistopalveluiden jätti Netflix on viime vuosien aikana aloittanut sarjojen ohella myös elokuvien tuotannon. Suurimmilta osin juuri sarjat ovat olleet Netflixin vahvuusaluetta, josta hyviä esimerkkejä ovat The Crown (2016) ja Stranger Things (2016). Sen sijaan leffojen saralla Netflixin taso on ollut toista.

Allekirjoittaneen mieleen on (valitettavasti) jäänyt viime vuoden puolella julkaistu Bright (2017), joka oli melkoista roskaa. Nyt katsantoon valikoitui The Outsider (2018). Kyseessä on rokkarinakin kunnostautuneen Jared Leton tähdittämä ja tanskalaisen Martin Zandvlietin ohjaama rikosdraama, jossa miljöönä 1950-luvun Japani.

Pääroolin tekevä Leto esittää entistä amerikkalaissotilasta Nick Lowellia, joka istuu japanilaisessa vankilassa tuntemattomasta syystä. Nickin autettua rikollisjärjestö yakuzaan kuuluvaa sellitoveriaan (Tadanobu Asano) pääsemään pois linnasta, on ex-soltun vuoro matkata Japanin järjestäytyneen rikollisuuden ytimeen.

Ohjaus: Martin Zandvliet. Käsikirjoitus: John Linson, Andrew Baldwin. Päärooleissa: Jared Leto, Tadanobu Asano, Kippei Shîna. Kesto: 2h. Ensi-ilta: 9.3.2018.

Jo elokuvan nimi viittaa selkeästi sen asetelmaan ja samalla myös juoneen. Valtakulttuurin ulkopuolelta tuleva länsimaalainen päätyy sattumalta hänelle entuudestaan tuntemattomaan maailmaan ja vakiinnuttaakseen uuden asemansa hänen täytyy osoittaa olevansa jotain. Kun yhtälöön lisätään vielä gangsterit ja Japani niin verenvuodatusta kyllä riittää. Groteskin väkivallan ohella mukaan mahtuu myös kiellettyä rakkautta sekä pinnallisesti kuvattuja kulttuurieroja. Juoni onnistuu lyhyesti sanottuna yllättämään, koska yllätyksiä ei ole. Juuri käsikirjoitus on elokuvan pahin ongelma ja se heijastuu moniin muihin asioihin.

Jared Leto vie roolissaan ilmeettömyyden ja passiivisuuden uusiin ulottuvuuksiin. Dallas Buyers Clubista (2013) Oscarin napannut metodinäyttelijä loistaakin nyt vain henkisellä poissaolollaan. Nickin roolissa voisi olla vaikka Heikki Silvennoinen vetämässä sitä kuuluista tonnin seteliä. Ohjaaja Zandvliet teki loistavaa työtä kolme vuotta sitten ilmestyneessä sotadraamassa Land of Mine (2015). Valitettavasti tästä intensiteetistä ei ole jäljellä enää mitään ja Zandvliet tyytyy viemään tarinan loppuun laiskasti vain juuri ja juuri.

Kaksituntisen tekeleen jaksaa katsoa loppuun kahdesta syystä. Ensin on juonen kulun kannalta merkittävät sivuosanäyttelijät, joiden suorituksissa on edes hieman jotain särmää. Karisman ohella lisää uskottavuutta tuo heidän runsas japanin kielen käyttö. Toisena on erinomaisesti toteutettu kuvaus. Kaiken kaikkiaan The Outsider on kuitenkin suuri pettymys kunnollista rikosdraamaa kaipaaville.

Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opeteltiin keväällä 2018 mediakirjoittamista. Osana kurssia opiskelijat kirjoittivat muiden tekstien lomassa kritiikkejä ja kolumneja. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti.