Itä-Suomen yliopistossa käynnistetään yhteistoimintaneuvottelut koskien hallinto- ja tukipalveluja. Tavoitteena 80 henkilötyövuoden karsiminen. Leikkaukset vaikuttanevat myös opiskelijoihin, arvioi yliopiston työntekijöiden pääluottamusmies Juha Riepponen.
Yliopiston työntekijöiden ISYHY ry:n pääluottamusmiehen Juha Riepposen mielestä on äärimmäisen epätodennäköistä, ettei tavoitelluilla henkilöstövähennyksillä olisi vaikutusta opetukseen ja opiskelijoiden palveluihin.
”Jos henkilöstöä leikataan opiskelijoille suunnatuista palveluista, niin pidän nurinkurisena ajatusta, ettei se näkyisi opiskelussa ja opiskelijoiden arjessa”, Riepponen arvelee.
Yt-neuvottelut alkavat ensi tiistaina ja koskevat yhteensä 380 työntekijää. Tavoitteena on 80 henkilötyövuoden vähentäminen. Neuvottelut koskevat muun muassa hallintokeskuksen, tietotekniikkakeskuksen, kirjaston ja oppimiskeskuksen henkilökuntaa. Lisäksi neuvottelujen piirissä on myös luonnontieteen ja metsätieteen tiedekuntien Ekologian tutkimusinstituutin tukipalvelutehtävien ja kalantutkimusyksikön henkilöstö.
Riepposen mukaan hallinto- ja tukipalveluista vapautuvia tehtäviä ollaan siirtämässä tiedekuntien vastuulle.
”Hankala kuvitella, ettei opetus- ja tutkimushenkilöstön lisäkuormittaminen vaikuttaisi myös opetukseen ja tutkimukseen”, Riepponen kertoo.
Hallintojohtaja Petri Lintusen mukaan tavoite kuitenkin on, ettei henkilöstövähennyksillä olisi vaikutusta opiskelijaan.
”Tiedekuntien hallintojen työntekijät jätettiin rauhaan juuri tämän takia, ettei henkilöstövähennyksillä olisi vaikutusta opiskeluun. Tavoite on muutenkin, etteivät leikkaukset saa vaikuttaa opiskeluun ja tutkimukseen. Ja mielestäni se pystytään estämään”, Lintunen arvioi.
Lintunen ei kuitenkaan kommentoi, millä keinoin asia taataan.
”Nyt mennään alueelle, jota en kommentoi, koska ne ovat yt-neuvotteluissa sovittavia kohtia. Tällä hetkellä asiat ovat vielä yleisellä tasolla”, Lintunen sanoo.
Lintusen mukaan opiskelijoiden tilannetta on kuitenkin tarkoitus seurata herkällä korvalla.
Leikkaukset Itä-Suomen yliopistossa eivät näyttäisi jäävän tähän. Nyt alkavilla yt-neuvotteluilla pyritään tasapainottamaan yliopiston alijäämää, jota on viitisen miljoonaan euroa. Henkilöstöleikkauksien säästötavoite on siis karkeasti vain viidesosa todellista tarpeesta eli 1,1 miljoonaa euroa.
”Tietysti, kun yliopistot ja niiden hallinnot yhdistyivät, niin täytyyhän siinä olla mukana myös tuottavuusnäkökulma ja synergiaedut. Joudumme arvioimaan säästötarpeet seuraavan kerran toukokuussa, ja kyllä kulu- ja tuottopuolta työstetään vielä useampi vuosi”, Lintunen arvelee.
Henkilöstövähennyskohteet tarkentuvat yt-neuvottelujen edetessä. Suunnitelmissa on vähentää henkilöstöä muun muassa jättämällä uusimatta määräaikaisia työsuhteita sekä eläkejärjestelyillä ja ihmisten ohjaamisella uusiin tehtäviin. Myös lomautukset ja irtisanomiset ovat Lintusen mukaan mahdollisia, ellei edellisillä toimilla päästä tavoitteisiin.
Kuuden viikon neuvottelut päättyvät 25. toukokuuta ja lopulliset päätökset tehdään kesäkuussa.