Itä-Suomen yliopiston hakijamäärät kasvoivat

Teksti: Anton Rinta-Jouppi
Kuvat: Pasi Huttunen
Ylioppilaskunnan toimistoilla riittää alkusyksystä vilskettä kun uudet ja vanhat opiskelijat käyvät päivittämässä tietonsa.

Kevään 2016 yhteishaussa Itä-Suomen yliopiston hakijamäärä kasvoi 13 000:ta 14 400 hakijaan, joka on iso muutos. Ensisijaisia hakijoita oli 6700, kun viime vuonna heitä oli 6028. Huomionarvoista on myös se, että koko Suomen mittakaavassa korkeakoulujen hakijamäärät ovat pienentyneet viime vuodesta. Etukäteen mielenkiintoa herättivät tänä vuonna pakolliseksi tulleet ensikertalaisuuskiintiöt, mutta ne eivät vaikuttaneet merkittävästi sisäänpääsyrajoihin. Kandi + maisterihakukohteita yhteishaussa oli 53. Näistä aloituspaikat täyttyivät 41 kohteessa.

Ensikertalaisuuskiintiöillä oli vaikutusta 13 hakukohteeseen. Tämä näkyi koe, – sekä yhteispistein valittujen pisterajoissa. Eniten hakijoita keräsivät myös tänä vuonna kauppatieteet, lääketiede, oikeustieteellinen ala, farmaseuttikoulutus ja luokanopettajakoulutus.
”Onnistuimme opiskelijavalinnassa edellisten vuosien tapaan mukavasti. Ensikertalaisuuskiintiöt olivat merkittävä uudistus, mutta eivät heijastuneet tiedekunnassamme liiemmin hakijamääriin. Ilahduttavaa oli oikeustieteiden vetovoimaisuuden kasvu”, yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaani Harri Siiskonen kommentoi.

Samaa mieltä oli myös terveystieteiden tiedekunnan dekaani Hilkka Soininen.
”Esimerkiksi lääketieteen hakukohteessa ensikertalaiskiintiöillä oli hyvin pieni vaikutus valinnan lopputulokseen. Kiintiöiden aito merkitys opiskelijavalinnoissa näkynee vasta tulevina vuosina.”