Itä-Suomen yliopisto sai kollegion

Joensuun ja Kuopion yliopistojen hallitukset valitsivat kokouksissaan 10. maaliskuuta yliopistokollegion. Itä-Suomen yliopiston ensimmäiseen yliopistokollegioon valittiin 24 jäsentä, joista puolet on Joensuusta ja puolet Kuopiosta.

Joensuuta edustavat professorijäsenet ovat Tapani Pakkanen, Jopi Nyman, Pirkkoliisa Ahponen ja Jorma Enkenberg. Opettajia, tutkijoita sekä muuta henkilökuntaa kollegiossa edustavat taloussihteeri Tuula Ranne, yliassistentti Antero Puhakka, lehtori Eeva Kuusela ja lehtori Merja Korhonen. Yliopistokollegion opiskelijajäsenet ovat Anni Pasanen, Tuula Tolvanen, Pekka Koivaara ja Mika Hämeenniemi.

Kuopiota edustavat professorit ovat Päivi Eriksson, Kristiina Järvinen, Pauli Niemelä ja Juhani Nuutinen. Opettajia, tutkijoita ja muuta henkilökuntaa kollegiossa edustavat lehtori Tapio Nurmi, lehtori Erkki Pesonen, palvelupäällikkö Arja Juntunen ja tietojärjestelmäsuunnittelija Juha Riepponen. Kollegion opiskelijajäsenet ovat Hanna Laakso, Juho Kylä-Vehka, Ilkka Martikainen ja Veli-Matti Lammentausta.

Yliopistokollegion keskuudestaan valitsema toimikunta valmistelee esityksen Itä-Suomen yliopiston ensimmäisen hallituksen jäsenistä. Hallitukseen tulee 12 jäsentä, joista kuusi valitaan yliopiston sisältä ja kuusi yliopistoyhteisön ulkopuolelta. Opiskelijajäsenten määrä tippuu roimasti nykyisiin hallituksiin verrattuna. Kun nyt Joensuussa on yliopiston hallituksessa neljä opiskelijaedustajaa ja Kuopiossa kolme, niin Itä-Suomen yliopiston hallituksessa opiskelijoita edustavat yksi opiskelijaedustaja Joensuusta ja yksi Kuopiosta.

Hallitus aloittaa toimintansa elokuussa, jos eduskunta hyväksyy uuden yliopistolain.

 • Pingback: Yliopistolain hengen vastaisesti toimitaan ennen sen voimaansaattamista - Pro Jussi()

 • Pingback: Kohuttu uusi yliopistolaki « KYY Blogi()

 • Juhana Venäläinen

  Ponnisteluista huolimatta en ole täysin ymmärtänyt, että:

  1) yliopistolle, jota ei ole vielä edes olemassa, on valittu kollegio, ja että

  2) kollegiota eivät ole edes valinneet tämän kuvitteellisen yliopiston jäsenet vaan eräiden nykyisten yliopistojen hallitukset.

  Menettelyä on perusteltu sillä, että tulevaisuudessa mahdollisesti voimaantuleva laki sallii sen. Suomalainen oikeusjärjestelmä on saamassa todella hämmentäviä piirteitä: lakiluonnoskin voi saada oikeuslähteen aseman!

  (Toivottavasti olen ymmärtänyt asian täysin väärin, ja joku viisaampi osaa sen selittää!)

 • Hmmmm…

  ”Yliopistokollegion keskuudestaan valitsema toimikunta valmistelee esityksen Itä-Suomen yliopiston ensimmäisen hallituksen jäsenistä. Hallitukseen tulee 12 jäsentä, joista kuusi valitaan yliopiston sisältä ja kuusi yliopistoyhteisön ulkopuolelta…”

  Siis, eikös tämän kollegion tehtävänä ole ainoastaan valmistella esitys tulevasta hallituksesta, josta sen jälkeen äänestetään/annettaan hyväksyntä…?!

 • Juhana Venäläinen

  Hmmmm…: Minä olen ymmärtänyt, että tilanne on juuri niin kuin lainaamassasi pätkässä lukee, eli nyt valittu kollegio valitsee keskuudestaan toimikunnan, joka valmistelee esityksen, jonka tämä kollegio sitten hyväksyy. Ei meidän (tai esimerkiksi ylioppilaskunnan edustajiston) hyväksyntää tule kukaan erikseen kysymään. Totta kai menettelyn voi varmaankin erinäisillä keinoilla riitauttaa.