Itä-Suomen yliopisto ampui itseään jalkaan

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta vaatii, että opiskelijoiden mahdollisuudet laajaan sivuainetarjontaan turvataan myös Kuopiossa. Kuopiossa tarjottavien sivuaineiden määrä väheni huomattavasti, kun yliopisto jätti uusimatta sopimuksen Kesäyliopiston kanssa. Ylioppilaskunta kummastelee yliopiston ratkaisua, sillä käytäntö on ollut erittäin toimiva ja edullinen yliopistolle.

”Itä-Suomen yliopiston päätös olla uusimatta sopimusta Kuopion kesäyliopiston kanssa nostaa opiskelijoiden maksuja niin paljon, ettei opiskelu ole mahdollista samassa laajuudessa kuin aikaisemmin. Tällä hetkellä perustutkinto-opiskelijat joutuvat maksamaan sivuaineopintokokonaisuuksista saman maksun kuin ulkopuoliset”, ISYY:n kannanotossa todetaan.

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella kesäyliopisto on tarjonnut merkittävän osan opiskelijoiden sivuaineopinnoista ja tarjolla on ollut sellaisiakin sivuaineita, joita ei yliopistossa opeteta. Vuonna 2009 Kuopion yliopiston 400 perustutkinto-opiskelijaa suoritti kesäyliopistossa 2800 opintopistettä. Opintoja on voinut suorittaa yhteistyösopimuksen mukaan normaalia edullisemmin. Perustutkintoopiskelijoilta on peritty ainoastaan muiden yliopistojen rekisteröintimaksut.

”Itä-Suomen yliopisto on profiloitunut opiskelijoiden yliopistona, jossa yhdistymisen myötä opiskelumahdollisuudet paranevat. Käytännössä Itä-Suomen yliopisto on tässä tapauksessa purkanut toimivan paikallisen toimintamallin.”

Ylioppilaskunta vaatii yliopistoa avaamaan neuvottelut kesäyliopiston kanssa uudelleen, koska järjestely on ollut halpa ja tehokas.

”Vuonna 2009 sopimuksen arvo oli 70.000 euroa ja kesäyliopistossa suoritettu opintopiste tuli maksamaan yliopistolle 25 euroa. Yliopiston itse tuottama opintopiste maksoi Kuopiossa keskimäärin 139 euroa.”