Itä-Suomen Vihreä Vasemmisto: Mielenilmaus eteni rauhallisesti

Kuva: Pasi Huttunen

Useissa medioissa maanantain mielenosoitus Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella leimattiin käsirysyksi. Käsirysy tarkoittaa sanakirjan mukaan tappelua tai nyrkkitappelua. Mielenilmauksessa ei käytetty väkivaltaa, joten termi “käsirysy” on liioiteltu.

Itä-Suomen Vihreä Vasemmisto halusi kannustaa opiskelijoita kokoontumaan yhteen ja näyttämään tyytymättömyytensä pääministerille, joka yhdessä muiden ministerien kanssa on vastuussa koulutuspetoksesta. Viime kevään Koulutuslupaus-kampanjassa ei ollut kyse ilmaisesta mainostilasta poliitikoille, vaan koulutuksen puolesta tehdyistä lupauksista, jotka on nyt petetty.

Itä-Suomen Vihreä Vasemmisto kiittää kaikkia niitä satoja opiskelijoita, jotka saapuivat paikalle ja osoittivat turhautumisensa hallituksen valheisiin ja leikkauspolitiikkaan. Liikkeellä oli iso joukko opiskelijoita erilaisista taustoista ja lähtökohdista, koska opintotuen leikkaukset koskevat kaikkia opiskelijoita.

Aluksi ala-aulaan järjestäytyneet mielenosoittajat siirtyivät yläkertaan kuultuaan pääministeri Juha Sipilän livahtaneen paikalle takaovesta. Tapahtumien kulusta on annettu mediassa väärä kuva kertomalla, että opiskelijat olisivat aiheuttaneet käsirysyn pyrkimällä saliin. Todellisuudessa itsenäinen ryhmä opiskelijoita oli ilmoittautunut seminaariin etukäteen ja kävellyt saliin muiden vieraiden kanssa.

Sipilän aloitettua puheensa nämä opiskelijat nousivat ylös ja huusivat ennalta sovittuja sloganeita. Tämän jälkeen heidät poistettiin salista. Kun järjestysmiehet avasivat salin ovet heittääkseen sisällä olleet ulos, osa opiskelijoista pyrki pitämään ovia auki, jotta pääministeri kuulisi toistasataapäisen ryhmän viestin. Mielenosoittajat eivät käyttäneet väkivaltaa, vaan he tekivät ainoastaan passiivista vastarintaa (esimerkiksi kieltäytymällä liikkumasta) yliopiston vahtimestarien poistaessa heitä salista. Käsirysystä tai vaaratilanteista ei missään vaiheessa ollut kysymys.

Ainoa vaaratilanne tapahtui ulkona seminaarin loputtua. Tällöin kolmenkymmenen opiskelijan ryhmä odotti pääministeriä Carelian ovilla. Kun pääministeri lopulta poistui toisesta ovesta, poliisiautot ajoivat aggressiivisesti poistumisovelle juoksevien mielenosoittajien eteen. Samalla poliisi kaatoi yhden opiskelijan maahan.

Mielenilmauksen tavoite oli kertoa pääministerille, mitä mieltä opiskelijat ovat koulutukseen kohdistuvista leikkauksista. Pääministerin tehtävä on kantaa vastuu tekemästään politiikasta ja kohdata/kuunnella myös kritiikkiä, jota hallituksen tekemä politiikka saa aikaan. On ikävää, että ainoa tapa tulla kuulluksi on huutaa niin kovaa kuin pystyy.

Itä-Suomen Vihreä Vasemmisto – Iviva