ISYYn verenluovutuskampanja Joensuussa hyvässä vauhdissa

Verenluovutus näyttää rajummalta kuin on. Eräskin kertoo tulleensa luovuttamaan huvin vuoksiTiina Kärki toivottaa opiskelijat tervetulleeksi Veripalveluun. Omaa veriryhmääkään ei tarvitse etukäteen tietää.
JOENSUU – Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan verenluovutuskampanja on parhaillaan käynnissä. Eniten luovuttanut ainejärjestö voittaa diplomin ja 100 euron lahjakortin Suvakselle. Maanantaina iltapäivällä Joensuun Punaisen ristin veripalvelussa oli tunkua, kun opiskelijoita saapui paikalle sankoin joukoin, vaikka tiedotus kampanjasta ontui pahasti. Esimerkiksi ylioppilaskunnan henkilökunnalle, kuten vaikkapa tiedotusihteerille ei kampanjasta ilmeisesti huomattu kertoa. Kampanjan järjesti ISYY:n sosiaalipoliittinen jaosto.
Paikalle saapui erityispedagogiikan toisen vuoden opiskelija Karoliina Toropainen. Karoliina oli jo kolmannen kerran luovuttamassa. Hän kertoo luovuttaneensa ensimmäisen kerran kokeilunhalusta, nytkin hän oli liikkeellä vain huvin vuoksi. Karoliina saapui paikalle koulukavereidensa kanssa. Karoliinan mukaan ystävykset eivät tienneet ISYYn kampanjasta ennen kuin saapuivat paikalle.
”Sanoin ehkä puolituntia sitten, että lähetääs luovuttaa”, Karoliina naurahtaa.

Kulttuuritutkimuksen ensimmäisen vuoden opiskelija Teemu Närhi kertoo myös tiedotuksen kampanjasta olleen heikkoa. Teemu on jo kerran aiemmin luovuttanut. Tuolloin hän oli armeijassa ja ensimmäinen kokemus oli hänen omien sanojensa mukaan varsin miellyttävä.
”Siinä tehtiin pieni kilpailu tupakaverin kanssa, että kumpi saa nopeemmin sen pussin täyteen. Mulla meni viis minuuttia ja kaverilla kuus minuuttia siihen. Siinä puristeltiin sitä stressipalloa, että veri kulkee nopeemmin”, Teemu muistelee.
Kampanjasta Teemu sai tiedon tuutoreilta.
”Saunatila olisi hyvä saada mutta näyttää siltä, että meikäläisiä on aika vähän paikalla. Informaatio tämän paikan sijainnistakin oli vähän hakusessa”, Teemu myöntää.

Joensuun veripalvelun toiminnasta vastaava sairaanhoitaja Tiina Kärki on ollut tyytyväinen kampanjan saldoon.
”Pelkästään yliopiston luovutuksilla on yhden päivän Joensuun tarve täytetty. Mä luulen, että nyt on jo peräti kaksi päivää.”
Normaalina päivänä Joensuun veripisteellä käy 25-30 luovuttajaa. Yhteensä Suomessa tarvitaan noin 1000 luovuttajaa päivässä. Maanantai iltapäivään mennessä oli kampanjan puitteissa käynyt 46 opiskelijaa luovuttamassa verta. Kärjen mukaan kampanjat lisäävät tulijoita.
”Sanosinko niiden olevan tämmösen pienemmän toimiston yksi henkireikä, koska kampanjoiden myötä tulee paljon ensiluovuttajia. Heistä saadaan myös pysyviä luovuttajia, eikä ainoastaan Joensuuhun vaan sitten sinne omalle paikkakunnalle”, Kärki toteaa.
Joitakin veriryhmiä tarvitaan kokoajan, kuten yleisintä A positiivista sekä O negatiivista, joka on niin sanottu hätäveri ja käy kaikille.
”Mutta toki kaikkia tarvitaan, kun jokaisen tulee saada ensisijaisesti sitä omaa verta”, Kärki muistuttaa.
Oma veriryhmäänsä ei tarvitse tietää ennen luovutusta. Noin viikon päästä luovutuksesta, voi toimistolta käydä kysymässä omaa veriryhmäänsä. Puhelimen kautta tietoja ei anneta, koska kysyjän henkilöllisyys halutaan varmistaa.

SPR:n piste on auki maanantaina, tiistaina ja torstaina kello 12-18. ISYY:n kampanjaan ehtii mukaan vielä tämän viikon ajan, mutta verestään voi luopua muulloinkin.