ISYY teki irtioton tiukasta talouskurista

Teksti ja kuvat: Pasi Huttunen
Pääsihteeri Anna-Kristiina Mikkonen esitteli ISYY:n talousarvion vuodelle 2017. Tuore hallituksen puheenjohtaja Tahvo Kekkonen kritisoi aiemmin syksyllä ISYY:n pitäneen liian tiukkaa talouskuria. Siihen tuli nyt muutos.

ISYY:n talousarvio vuodella 2017 on yli 70 000 euroa alijäämäinen. Edustajisto hyväksyi talousarvion kokouksessaan vain pienin muutoksin. Siihen päätettiin Itä-Suomen vihreän vasemmiston Antti Saarelaisen esityksestä lisätä 1000 euroa kiusaamisen ja rasismin vastaiseen työhön sen jälkeen, kun toimintasuunnitelmaan vuodelle 2017 oli lisätty aihetta koskeva projekti.
Uljaan osalta talousarvio keskustelutti edustajistoa eniten, mutta muutosesityksiä ei tullut ja myös lehden budjetti hyväksyttiin esityksen mukaisesti.

Talousarviossa tulos poistojen jälkeen on hiukan yli 74 000 euroa alijäämäinen. Edellinen pääsihteeri Janne Mertanen tunnettiin hyvin varovaisena budjettien valmistelijana ja tähän saakka nykyinen pääsihteeri Anna-Kristiina Mikkonenkin on valmistellyt ylijäämäisiä talousarvioita. Juho Ikosen hallituksen tekemät menolisäykset Mikkosen valmistelemaan talousarvioesitykseen olivat noin 58 000 euroa, joten alijäämä kasvoi niiden myötä roimasti. Pelkästään opiskelija-asuntojen rakentamista selvittävään OKKK-hankkeeseen budjetoitiin 30 000 euroa.
Etenkin edustajiston vasemmalla laidalla on suhtauduttu hyvin kriittisesti siihen, että ylioppilaskunta on tähänastisen historiansa aikana tehnyt joka vuosi ylijäämäisen tuloksen ja samaan aikaan jäsenmaksua on korotettu lähes joka vuosi. Talousarvio vuodelle 2016 oli lähes 49 000 euroa ylijäämäinen ja sitä edellinenkin hiukan yli 30 000 euroa ylijäämäinen. Tulos poistojen jälkeen oli tilinpäätöksen mukaan 116 000 euroa ylijäämäinen vuonna 2015.

Edustajisto hyväksyi ylioppilaskunnan jäsenmaksun suuruudeksi 126 euroa lukuvuodelle 2017–2018. Maksuun ei siis tullut muutoksia.

EDIT: Juttuun muokattu täsmällisempi kuvaus alijäämäisen talousarvion valmistelusta.