ISYY: Savonlinnan lakkauttaminen olisi terveen jäsenen amputoimista

Teksti: Pasi Huttunen & Raisa Savolainen
Kuvat: Raisa Savolainen
Kolmannen vuoden lastentarhanopettajaopiskelija Olli Lindholm toteaa, että Savonlinna on oppimisymopäristönä ainutlaatuinen. Hänen mukaansa siellä käytetään ja opiskellaan hyvin edistyksellistä pedagogiikkaa.

Itä-Suomen yliopiston pitäisi keskittyä opiskelijoiden hyvinvoinnin turvaamiseen eikä kahden kaupungin kilpailuttamiseen, jyrähtää Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta kannanotossaan. ISYY:n mukaan Savonlinnan tilanne herättää epäilyksiä siitä, kuinka tärkeäksi UEF näkee parhaimmat markkinoijansa, opiskelijat.
”OKM-tanssin soidessa tulisi UEF:n rauhoittua hengittämään ja ajattelemaan tulevaisuuden askeleitaan. Siirtämällä opettajankoulutuksen Savonlinnasta UEF amputoi elinvoimaisen ja toimivan jäsenen sen sijaan että jatkaisi profiloitumista koulutuksen monipuolisuuden ja laadukkuuden kautta. Näinä aikoina tulisi keskittyä vahvuusalueiden ylläpitämiseen, ei niiden rampauttamiseen.”, ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Juho Ikonen linjaa.
Ylioppilaskunnan mukaan opettajankoulutuksen siirtäminen Savonlinnaan veisi yliopistoa lähemmäs ”puhdasta massatutkintokoneistoa”.

Savonlinnan opiskelijoille teetetyn kyselyn mukaan siellä opiskelevat kokevat saavansa hyvin tukea ja opastusta opinnoissaan. Pienen kampuksen ilmapiiri rohkaisee toteuttamaan itseään ja tukemaan toisia. Ylioppilaskunnan mukaan opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttavat tekijät ovat Savonlinnassa paremmalla tasolla kuin muissa kampuskaupungeissa: Kuopion ja Joensuun kantokyky opiskelijoiden toimeentulon turvaamiseksi on venytetty äärirajoilleen.
”Yksi UEF:n vahvuuksista on nimenomaan erikoisosaamiseen profiloituneet kampukset. Savonlinnan kampus näyttää omalla osaamisellaan valtakunnallisella tasolla esimerkkiä muun muassa hallitusohjelmassa peräänkuulutetussa kulttuurisessa kohtaamisessa. Me uskomme että taideaineiden keinoin vuorovaikutusta voi parantaa ja luoda siltoja kulttuurien välille, ja kampus tekeekin tiivistä yhteistyötä esimerkiksi vastaanottokeskusten kanssa. Minkälaisen kuvan UEF antaa toiminnastaan, jos se ei kuuntele päätöksenteossa Savonlinnan kampuksen opiskelijoita ja henkilökuntaa?”, Ylioppilaskunnan Savonlinnan kampuspuheenjohtaja Juho-Pekka Maunula kysyy.

Itä-Suomen yliopiston hallitus tekee ratkaisuja Savonlinnan kampuksen tulevaisuudesta kokouksessaan 11. huhtikuuta. Julkisuudessa yliopisto on kiistänyt, että se kilpailuttaisi kaupunkeja.
Savonlinnan kaupunki on ilmoittanut, että se on valmis investoimaan 30 miljoonaa euroa jos kampus säilyy kaupungissa.

ISYY:n kannanotto kokonaisuudessaan: Amputaatio on rampauttamista, ei profiloitumista
Savonlinnan ainejärjestöjen kannanotto: HALUAMME OPISKELLA SAVONLINNAN KAMPUKSELLA