ISYY osallistuu rasismin vastaiseen kampanjaan

Teksti ja kuvat: Niina Turunen
Perussuomalaisten edustajistoryhmä jakautui kahtia päätettäessä liittymisestä Huominen ilman pelkoa -kampanjaan. Jarno Lähteenmäki (kuvassa oik.)oli ainoa, joka vastusti. Hän ei saanut vastaesitykselleen kannatusta ryhmätoveriltaan, sitoutumattomalta Marko Koskelolta, joten liittymisestä kampanjaan päätettiin yksimielisesti.

Aihetta käsiteltiin edustajiston kokouksessa torstaina 15.9.2016. Perusteluita esitettiin niin puolesta kuin vastaan, mutta ISYY osallistuu kampanjaan yksimielisellä päätöksellä. Perussuomalaisten nuorten edustaja Jarno Lähteenmäki ei saanut kannatusta vastaesitykselleen, joten asiasta ei äänestetty.
”Perussuomalaiset nuoret pitävät tätä järjestötasolla aivan absurdina esityksenä, ja näin ollen ehdotan, ettei ISYY osallistu tähän kampanjaan. Esitys on huonosti valmisteltu eikä rasismia ole tarkemmin määritelty. Mielenkiintoista on myös taloudellisten neuvojen ja asianajamisen rangaistavuus vielä erikseen”, Lähteenmäki kommentoi.

Itä-Suomen Vihreä vasemmiston Karo Kankus kannatti osallistumista.
”Nykyistäkään lainsäädäntöä ei sovelleta tarpeeksi ankarasti. Aiheesta keskusteltuamme olemme todenneet, että vaikka aloitteessa on puutteensa, se antaa oikeanlaisen signaalin ja viestin”, Kankus perusteli.
Myös Perussuomalaisten ryhmän sitoutumaton varaedustaja Marko Koskelo oli Kankuksen kanssa samalla linjalla.
”Fakta on, että jos muutkin ylioppilaskunnat ja opiskelijajärjestöt osallistuvat tähän kampanjaan, niin kyllä ISYY:llä on velvollisuus osallistua. Hallituksen esitys pitäisi hyväksyä”, Koskelo kommentoi.

Vastakkaisia mielipiteitä edustaneet Lähteenmäki ja Koskela tarkensivat mielipiteitään myöhemmin Uljaalle.
”Ymmärrän kyllä, että rasismi halutaan rikoslakiin, mutta ongelmallista on myös, ettei rasismia määritellä tarkemmin. Olisi sama asia, jos perussuomalaiset nuoret vaatisivat ”epäisänmaallista toimintaa rikoslakiin” eikä asiaa määriteltäisi sen tarkemmin”, Lähteenmäki vertaa.
”Ymmärrän Jarnon kommentin, rasismin määrittelyssä on ongelmia, ja jo nyt on vaikeaa antaa maksimirangaistuksia. Mutta kampanja on tärkeä ja ylioppilaskunnalla on velvollisuus osallistua siihen. Toisaalta jos aloite menee käsittelyyn, kansanedustajat pääsevät määrittelemään, onko tällä kansalaisaloitteella pohjaa”, Koskelo pohtii.

EDIT: Juttua korjattu. Perussuomalaiset Nuoret EI ole valtakunnallisella järjestötasolla osallistunut Huominen ilman pelkoa -kampanjaan. Uljas pahoittelee jutun toimitusvaiheessa mukaan päässyttä virheellistä tietoa. Pahoittelut myös toimittajalle.