ISYY: ”On kohtuutonta vaatia ostamaan ruokaa lainarahalla”

Teksti ja kuvat: Pasi Huttunen
90-luvulla tehdyt panostukset korkeakoulutukseen uhataan nyt ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Juho Ikosen mukaan heittää romukoppaan.

Roope Uusitalon esitys opintotuen leikkaamisesta on kohtuuton, todetaan Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan kannanotossa. Opiskelijan toimeentulosta leikataan 27,5 prosenttia ja opiskelijoita painostetaan samaan aikaan valmistumaan entistä nopeammin.
”Minne on kadonnut arvostus sivistykseen ja korkeakoulutukseen, joihin satsaaminen nosti Suomen 90-luvullakin takaisin jaloilleen? Näiden leikkauksien varjossa silloiset panostukset korkeakoulutukseen ovat kuin hukkaan heitettyä rahaa. Aivan kuin tarkoituksena olisi murentaa suomalaisen korkeakoulutuksen vahvuus, tasapuolinen mahdollisuus korkeakouluttautua”, ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Juho Ikonen lataa.

Kannanotossa todetaan, että ehdotetut muutokset opintotukeen pakottaisivat opiskelijan valitsemaan kahden vaihtoehdon väliltä; opintolainan nostamisetn tai työssäkäymisen.
”Keskeisimpänä hyvinvoinnin mittarina voidaan pitää ruokalautasen sisältöä. ISYY:n mielestä ei ole kohtuullista vaatia opiskelijaa täyttämään vatsaansa lainarahalla”, kannanotossa sanotaan.

Lisäksi kannanotossa painotetaan, että opiskelun lainapainotteisuus luo yhteiskunnallista eriarvoisuutta.

Lue ISYY:n kannanotto kokonaisuudessaan: Korkeakoulutushumppaa Suomessa, yksi askel eteen ja kaksi taakse