ISYY ei tee omaa sitsiohjeistusta

Teksti: Emilia Järvenpää
Kuvat: Iisa Manninen
ISYY on huomioinut Jyväskylän yliopiston sitsitapauksen ja ainejärjestöille on järjestetty koulutuksia asiasta.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ei aio näillä näkymin laatia ainejärjestöille ohjetta sitseillä käyttäytymisestä.

Keskustelu yhteisen sitsiohjeistuksen laatimisesta sai alkunsa, kun Jyväskylässä maaliskuussa pidetyt Stimulus ry:n, Pedago ry:n ja Abakus ry:n yhteiset sitsit saivat ikävän päätöksen. Eräs osallistuja loukkasi osaa sitsivieraista aloittamalla rasistiseksi koetun lisäsäkeistön sitsilauluun, jonka seurauksena osa vieraista poistui kesken sitsien.

Vastaavanlaisia välikohtauksia ei ole Itä-Suomen yliopistossa kantautunut ainakaan ISYYn hallituksen puheenjohtaja Juuso Sikiön tietoon. Rasistiset lisäsäkeistöt eivät Sikiön mukaan kuulu Itä-Suomen yliopiston sitsilauluperinteeseen, eikä ylioppilaskunnan aikomuksena ole näillä näkymin laatia omaa eritystä sitsiohjeistusta vastaavanlaisten tilanteiden varalle.

ISYY on kuitenkin huomioinut tapauksen kokouksissaan ja ainejärjestöille on järjestetty koulutuksia asiasta. Kevään aikana valmistuva ISYYn yhdenvertaisuussunnitelman päivitys tulee huomioimaan yhdenvertaisuusasiat myös sitsien näkökulmasta.

Syynä sille, ettei ISYY lähde laatimaan kaikille yhteistä sitsiohjeistusta Sikiö esittää ainejärjestöjen itsenäisen määräysoikeuden. Lisäksi Sikiö luottaa ainejärjestöjen itsenäiseen kykyyn toimia oikeudenmukaisesti, eikä siksi näe tarpeelliseksi lähteä sanelemaan ehtoja ISYYn puolelta.

”Määrääminen ilman toimivaltaa ei ole kauhean hedelmällistä. Ainakin vielä on onnistunut yhdessä keskustelu ja miettiminen”, Sikiö kertoo.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Aapeli Tourunen kertoo, että tapahtumien seurauksena JYY laatii erityiset sitsiohjeet ainejärjestöjen toiminnan tueksi.

”JYY laatii yhdessä ainejärjestöjen kanssa Hyvät sitsikäytänteet -oppaan, jota ainakin kaikissa ylioppilaskunnan tapahtumissa käytetään, ja sitä suositellaan ainejärjestöille käytettäväksi omissa tapahtumissaan.”

Vastaavanlaisia sitsiohjeita ovat aiemmin laatineet Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY ja viimeisimpänä ohjeistuksensa julkaisi Vaasan yliopiston ylioppilaskunta VYY. Ohjeiden laatimisesta huolimatta Tourunen kuitenkin toteaa, ettei ylioppilaskunnalla ole päätäntävaltaa ainejärjestöjen toiminnasta.

”Mehän emme ylioppilaskuntana voi määrätä mitä ainejärjestöt tekevät, niiden ollessa kuitenkin itsenäisiä yhdistyksiä. Meillä ei siten heidän toimintaansa ole valtaa, mutta järjestämme koulutuksia ja suosittelemme näitä ohjeita käytettäväksi”, Tourunen sanoo.

Vaikka ohjeistusta ei tulla näillä näkymin Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnassa laatimaan, ISYY seuraa keskustelua ja tapahtumien kulkua tiiviisti. Juuso Sikiö painottaa niin opiskelijoiden kuin ainejärjestöjenkin vastuuta.

”Toive olisi, että asiat menisivät perille ainejärjestöille ja he sitoutuisivat näihin asioihin vapaaehtoisuuden kautta.”