Isoimman jalanjäljen jättävät festarikävijät

JOENSUU – Eniten hiilidioksidipäästöjä syntyy asiakkaiden matkoista festivaalille ja takaisin. Ilosaarirockiin tullaan edelleen usein yksityisautoilla, mutta yksin ei sentään ajella, vaan auto pakataan täyteen juhlijoita.
Ilosaarirock teetti vuoden 2010 Ilosaarirockista laajan hiilijalanjäkiselvityksen, josta selvisi, että asiakkaat tuottavat 67,5 prosenttia festivaalin hiilijalanjäljestä. Tuotanto synnyttää jalanjäljestä 15,5 prosenttia ja ohjelma 17 prosenttia. Ulkomaisten artistien lennot synnyttävät valtaosan, eli 85,1 prosenttia ohjelman synnyttämästä hiilijalanjäljestä.
”Ympäristönäkökohdat ovat olleet Ilosaarirockissa aina yksi lähtökohta, kun järjestämässä on hippejä ja punkkareita. Nyttemmin toiminnasta on muodostunut huomattavasti suunnitelmallisempaa”, Katri Kilpiä Joensuun Popmuusikot ry:stä kertoo.

Festarikävijöiden saapuminen ja poistuminen aiheutti päästöjä yhteensä 421,1 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia, joista noin 318 tonnia syntyi yksityisautoilusta. Yksityisautoilun syntisäkkiä tosin keventää jonkin verran se, että laskennallisesti jokaisessa autossa oli neljä ihmistä. Niinpä autoilusta aiheutunut päästö oli 42,5 grammaa hiilidioksidiekvivalenttia kuljettua henkilökilometriä kohden.
Tuotteesta tai palvelusta aiheutuva hiilidioksidiekvivalenttimäärä saadaan laskemalla yhteen kaikki hiilidioksidiekvivalenteiksi muutetut kasvihuonekaasupäästöt.
Jätettä festivaalin aikana syntyi yhteensä 37205 kilogrammaa, josta kierrätykseen mennen jätteen osuus oli 16,7 prosenttia.
”Tänä vuonna kierrätykseen menee todennäköisesti 25 prosenttia jätteestä”, Kilpiä sanoo.

Kaatopaikalle sijoitettavaa jätettä muodostui noin 1,1 kiloa kävijää kohden. WC-jätettä jokainen kävijä tuotti keskimäärin 1,71 litraa. Vettä festivaalilla kului keskimäärin 12,8 litraa festivaalikävijää kohti”, hän toteaa.
Tutkimuksen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun ympäristöteknologian koulutusohjelmassa opinnäytteenään tehnyt Mikko Rantanen muistuttaa, että hiilijalanjälkeä ei tule käyttää ympäristöystävällisyyden mittarina.
”Hiililaskenta keskittyy ainoastaan tuotteesta tai toiminnasta aiheutuviin kasvihuonekaasuihin. Ainoastaan hiililaskennan kannalta ajateltuna esimerkiksi jätevesien puhdistus tulisi lopettaa, sillä puhdistus aiheuttaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin jätevesien johtaminen vesistöön puhdistamattomina”, hän huomauttaa.

Lisätietoa osoitteessa http://www.ilosaarirock.fi/ymparisto

Ilosaarirock 2011 järjestetään Joensuun Laulurinteellä 15.-17.7.