Intohimona auttaminen

Teksti ja kuvat: Eva-Maria Mustonen
Palveluoperaatio Saappaan työntekijät tunnistaa heijastinliivistä.

Joensuun evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä on käynnistämässä uudelleen Saapastoimintaa, ja vapaaehtoisten koulutus alkoi lokakuussa Joensuun keskustan seurakuntatalolla.

Joensuun evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä on käynnistämässä uudelleen Saapastoimintaa, ja vapaaehtoisten koulutus alkoi lokakuussa Joensuun keskustan seurakuntatalolla.

Erityisnuorisotyönohjaaja Matti Nevalaisen mukaan palveluoperaatio Saappaassa on kyse etsivästä nuorisotyöstä, jonka näkyvin työmuoto on KatuSaapas: koulutetut vapaaehtoiset jalkautuvat perjantai-iltaisin kaduille ja paikkoihin, joissa nuoret kokoontuvat. Tavoitteena on tarjota keskustelumahdollisuus ja tarvittaessa ensiapua kaupungilla liikkuville nuorille. Nuorten tilanteet ja puheenaiheet vaihtelevat paljon.

”Joidenkin kanssa keskustellaan ihan kuulumisia ja fiiliksiä. Toisten kanssa puhutaan hankalammistakin aiheista, kuten seurustelusta, koulusta, päihteistä, itsetunnosta, elämästä ylipäätään. Lista voisi olla melkein loputon. Toisinaan pyritään ohjaamaan nuoria eteenpäin, jos näyttää siltä, että joku tarvitsee erityistä tukea elämänhallinnassa”, Nevalainen sanoo.

Nuoret ovat usein uteliaita ja kyselevät aktiivisesti, mistä Saappaan toiminnassa on kysymys. Tämän on huomannut Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyönkeskus Snellussa työskentelevä erityisnuorisotyönohjaaja Henna-Mari ”Hensku” Kettusaari:
”Nuoret ovat kiinnostuneita millä asialla liikumme. Varsinkin vapaaehtoisten työn arvostus on huipussaan”, Kettusaari kertoo.

Matti Nevalaisella on yli 20 vuoden kokemus Saapastoiminnasta.  Aiemmin hän oli Saappaan vapaaehtoisena ja ohjaajana Kiuruvedellä. Nevalainen oli mukana kehittämässä NettiSaapasta, joka laajentaa etsivän nuorisotyön chat-palveluihin ja sosiaaliseen mediaan. Saappaan kolmas toimintamuoto on FestariSaapas, jossa vapaaehtoiset osallistuvat erilaisiin tapahtumiin.

”Saapastyössä motivoi käytännön auttamis- ja palvelutyö nuorten parissa. Asiakaspalaute on usein välitön, ja ajan saatossa tulee myös nuorilta palautetta ja muistoja, kuinka Saapas on kohdannut nuoria kadulla, festareilla ja netissä”, Kettusaari summaa.

Kaikki Palveluoperaatio Saappaan vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään.
”Koulutuksesta saa teoreettisia ja käytännöllisiä valmiuksia nuorten kohtaamiseen. Tärkeimpiä taitoja ovat kuitenkin halu kuunnella ja auttaa. Tämä homma yleensä vetää puoleensa auttamisen himon riivaamia ihmisiä”, Nevalainen naurahtaa.

Matti Nevalaisella on yli 20 vuoden kokemus Saapastoiminnasta.

Kettusaari on kohtaamisissa oppinut, että nuoret kaipaavat kiireetöntä läsnäoloa ja tarvittaessa myös tilaa. Heille on kuitenkin tärkeää, että saatavilla on turvallisia aikuisia. Kettusaari toteaa, että olennaista toiminnassa on ”nuoren ehdoilla kulkeminen ilman omaa missiota.”

Vapaaehtoinen saa Saapastoiminnasta työkokemusta ja uusia kontakteja.
”Osoittaahan se opiskelijalta aktiivisuutta, jos lähtee tällaiseen mukaan. Mielestäni on toiminnan vahvuus, jos meillä on porukassa erilaisia ihmisiä, joilla on halua toimia yhdessä”, Matti Nevalainen pohtii.

Saappaan vapaaehtoiset aloittavat toimintansa koulutuksen jälkeen ja päivystävät viikoittain. Vapaaehtoiset tunnistaa Palveluoperaatio Saappaan logolla varustetusta heijastinliivistä. Muita tärkeitä työvälineitä ovat taskulamppu ja ensiapupakkaus.

Kaduilla ja tapahtumissa ei liikuta yksin vaan yleensä pareittain tai muutaman henkilön ryhmässä. Vapaaehtoisten koulutuksella ja oikealla varustuksella pyritään huomioimaan toiminnan turvallisuus.

Saappaan toimintaa ohjaa Nuori kirkko ry:n neuvottelukunta. Vaikka Saappaan toimintaperiaatteet nousevat kristillisistä arvoista, ei vapaaehtoisilta kysellä kirkkoon kuulumista. Tärkeintä Matti Nevalaisen mielestä on vapaaehtoisten valmius kohdata erilaisia ihmisiä ja tehdä yhteistyötä.

Facebookista toiminta löytyy nimellä Palveluoperaatio Saapas Joensuussa.