Ilosaarirock vai Linnunlahtipop?

Teksti: Laura Väänänen

 

Mieleen muistuu suuri kohu parin vuoden takaa, kun ilmoitettiin Suomen suosituimman räppärin Cheekin saapuvan esiintymään Ilosaarirockiin ja vieläpä yhtenä festivaalin pääesiintyjistä. Moni uhkasi jättää lipun kokonaan ostamatta tämän kammottavan pyhäinhäväistyksen vuoksi, sillä artisti ei kuulema sopinut millään lailla festivaalin imagoon. Jos Ilosaarirock jatkaisi populaarimusiikin tähtien kiinnittämistä festareille, tulisi tapahtuman nimi vähintäänkin muuttaa.

Tänä vuonna uusia kiinnityksiä olivat esimerkiksi saksalainen Dj Zedd, myös Vain Elämää -sarjassa nähty Jenni Vartiainen sekä tuore helsinkiläinen popduo Ida Paul & Kalle Lindroth.

Historianopettajani lukiossa tapasi sanoa, että muutos on pahasta. Mitä tulee Ilosaarirockin artistikattaukseen, näin tuntuvat ajattelevan erityisesti vanhemman ikäpolven edustajat, joille rockmusiikki tuntuu olevan sydämen asia. Suuria rocknimiä Linnunlahdella nähdään yhä vaikka esiintyjien joukosta löytyy nykyään enemmän myös muiden genrejen edustajia. Koko viikonlopun mittaisen festarin ohjelmaan mahtuu varmasti sopivassa määrin sekä pop- ja rockartisteja, joten jokaiselle luulisi olevan jotakin.

Pitäsikö Ilosaarirockin nimi siis muuttaa kuten monet ovat viime vuosina vaatineet? Onko festivaalin nimellä loppujen lopuksi edes niin paljon merkitystä? Sitä paitsi, eihän festivaalia ole enää vuosiin järjestetty Ilosaaressa, jonka mukaan se on alun perin nimetty. Olisiko sopivampi nimi siis vaikka Linnunlahtipop?

En itse ainakaan nähnyt rokkialueella yhtään murjottavaa naamaa vaikka Cheek lavalle nousikin. Ehkä on vain parempi, että artistivalinnoista valittavat päättävät jäädä kotiin, niin eivätpähän ole ainakaan paikalla pilaamassa muiden festarifiilistä.

Ei siitä festivaalillekaan vaikuttaisi olevan haittaa koitunut, sillä Ilosaarirockilla on näistä muutamasta artistivalintojen aiheuttamista somekohusta huolimatta mennyt viime vuosina erittäin loisteliaasti. Lipputulot ovat olleet huippuluokkaa ja Joensuun alueellekin festarikansa on käydessään jättänyt jopa 14 miljoonaa euroa viikonlopun aikana. Jääkööt siis mielensäpahoittajat kotiin, kukaan ei varmasti heitä kesän parhaana viikonloppuna jää kaipaamaan.

Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opeteltiin keväällä 2018 mediakirjoittamista. Osana kurssia opiskelijat kirjoittivat muiden tekstien lomassa kritiikkejä ja kolumneja. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti.