Ilosaarirock 2009: Myrskyn jälkeen rokattiin poutasäässä.

Lauantaina ei ollut enää tietoakaan siitä ukkosesta ja rankkasateesta, jonka seurauksena esimerkiksi leirintäalueen Niittyleirinnästä poistettiin 30 000 litraa vettä. Aurinko paistoi puolipilviseltä taivaalta ja tuuli piristi sopivasti.

Asa aloitti aloitti päälavalla ja villitsi yleisön tuttuun tapaansa. Sanomaa kylvettiin taas otolliseen maahan loistavilla rytmeillä. Aamun väsymys karisi viimeistään tässä vaiheessa. Anna Puuta sopivampaa aloittajaa YleX-lavalle puolestaan on vaikea keksiä. Outokumpulaista saapui katsomaan runsaasti väkeä ja kemia toimi hienosti yleisön ja artistin välillä. Stratovariuksen mittaisen Rentolavalla istuskelun jälkeen oli edessä pirullinen valinta. Risto ja moskovalainen Everything is Made in China repivät kahtaalle. Lavojen välillä kirmailun jälkeen käteen jäi mielikuva, että venäläiset olivat tällä kertaa se parempi valinta. Riston omintakeinen tyyli puree kyllä, mutta Everything Is Made in China on harvinaisempi näky näillä kulmilla. Harkitun tehokas tunnelmointi pakotti keskittymään, mutta se kannatti.

Seuraava akti kolmoslavalla olikin sitten jotain aivan muuta. Walls of Jericho näytti jälleen kerran, että metalcore ei kysy sukupuolta. Intensiivinen ja raivokas Candace Kucsulain olisi säikyttänyt kovemmankin kaverin, jos välispiikeistä ei olisi huokunut niin sydämellinen ilo keikalla olemisesta. Kolmosteltassa oli kuuma muutenkin, mutta WOJ oli viedä tajun. Loistava keikka.

Don Johnson Big Band on joensuulaisille jo niin tuttu näky, että yleisö tiesi mitä odottaa. Rytmikattaus tarjoiltiinkin vakuuttavaan tyyliin. Päälavan edessä hyllyvä iloinen ihmismassa oli vaikuttava näky.

Toinen pirullinen valinta oli edessä kun Metelliklubilla soittanut Insomnium ajoittui päällekkäin päälavan lopettajan PMMP:n kanssa. Syksyllä uuden levyn julkaiseva Insomium on pysytellyt viime ajat pois keikkalavoilta, joten festaripolku vei jäähallille. Valinta kannatti. Keikkatauon aiheuttamaa jäykkyyttä saattoi tarkka havaita keikan alkupuolella. Silti bändi oli taas hienoa kuultavaa. Uusi materiaali kuulosti lupaavalta. Swallow the Sun tuntui olevan hiukan väärässä paikassa. Bändin sinänsä hienosta synkistelystä ei oikein saanut otetta.

Obituary kuulosti todella hyvältä silloin joskus viime vuosituhannella, mutta näyttää siltä, että päivittymistä kaksituhattaluvulle ei ole tapahtunut. Bändi vaikutti lavalla hiukan poissaolevalta, mutta ainakin tosifaneille näytti riittävän hiukan vaisukin Obituary.