Ikurin turbiinin profiilia rikastava elämäkerta

Teksti: Pertti Pulkkanen
Pate Mustajärvi Ilosaarirockissa 2015. Kuva: Pasi Huttunen

Pauli Mustajärvi: Pate Ikurista. Docendo 2016. 192s.
Pauli Mustajärvi: Pate Ikurista. Docendo 2016. 192s.
Pate Mustajärven elämäkerta onnistuu pyrkimyksessään laajentaa Ikurin tervaskantomaisen rockäijän profiilia. Rikkaalla mielikuvituksella varustettu nuorukainen urheili aktiivisesti ja omasi myös ahkeran lukuharrastuksen. Rock iski täysillä tajuntaan siskon häissä soineiden Beatlesin Rock and Roll Musicin ja Twist and Shoutin ansiosta.
Paten suursuosikkeihin lukeutuivat sittemmin esimerkiksi Led Zeppelin ja The Sensational Alex Harvey Band. Erityisesti edellisen kakkosalbumi oli suorastaan räjäyttävä kokemus ja Alex Harveyn Pate todensi myös keikalla vuoden 1976 Ruisrockissa. Jo neljä vuotta aikaisemmin samaisella festivaalilla Pate oli ystävineen kokenut detroitilaisen rockjyrän MC 5:n konsertin ja kyseisen varsin merkittävän esipunkyhtyeen innoittamana Mustajärven ensimmäinen yhtye sai nimekseen HC 14.
Popedan lopullista läpimurtoa saatiin odottaa vuonna 1983 ilmestyneeseen Kaasua-pitkäsoittoon saakka. Silti ennen levytyssopimuksen solmimista Poko Rekordsin kanssa Kyntäjäntien autotalliin yhtyeen treenejä kuuntelemaan saapunut Epe Helenius oli todentamastaan soitannasta niin vakuuttunut, että julisti löytäneensä Suomen Rolling Stonesin.

Lopullisesti Mustajärvestä tuli tähti vuonna 1984 hänen levytettyään ensimmäisen sooloalbuminsa Nyt, joka sisälsi suomenkielisiä näkemyksiä Paten nuoruuden suosikkikappaleista esimerkiksi Rolling Stonesilta, The Kinksiltä, Procol Harumilta ja The Sensational Alex Harvey Bandilta. Albumin kappaleet olivat selvinneet Radio Cityn Muusikon valinta- ohjelmassa, johon Pate oli kutsuttu vieraaksi. Tähän mennessä Mustajärvi on tuonut esiin taiteellisempaa puoltaan kymmenen sooloalbumin voimin. Elokuussa 2015 Pate vastaanotti Iskelmä-Finlandian.
Skaalaansa keikkalavoilta näyttelijäksi Mustajärvi laajensi toden teolla vuonna 1985 valmistuneessa Aki Kaurismäen Calamari Unionissa yhtenä Frankeista. Näytteleminen oli tosin tullut Patelle tutuksi jo Ikurin kylän näytelmäkerhossa. Näyttelyn saralla Mustajärven todellisiin onnistumisiin lukeutuivat tamperelaisten teatteriammattilaisten Ilpo Hakalan johdolla käsikirjoittamat Niskavuoren Aarnet – revyyt. Vuosien 1991 ja 2002 välillä niitä käsikirjoitettiin ja esitettiin kaikkiaan seitsemän. Syksyllä 1996 Mustajärvi oli mukana Ilpo Hakalan Tampereen teatterille tuottamassa nuorisomusikaali Virgossa, jonka käsikirjoitus oli Heikki Salon ja sävellykset Costello Hautamäen käsialaa. Musikaalissa Mustajärvi jakoi mafiapomon roolin Pauli Hanhiniemen kanssa, sillä hän oli aiemmin ehtinyt lyödä lukkoon nipun Popeda-keikkoja.
Popeda on jo vuosikymenten ajan lukeutunut kotimaisen rockin keikkalavat täyteen vetäviin instituutioihin. Silti Tampereen rokkikoneelta on edelleen myös teoksen mukaan lupa odottaa uutta tuotantoa. Tina Finnin avustamana Mustajärven elämäkerrasta on muodostunut sujuvaa ja onnistuneesti myös kohteensa arkiminää luotavaa luettavaa. Lukuisten muiden anekdoottien lisäksi Paten elämäkerta tekee selväksi artistin nykyisen lähes täydellisen irtioton rockista vapaa-aikanaan.

Teoksen runsaasta kuvamateriaalista on poimittavissa myös varhaisempaa aarteistoa ja aivan erityisesti Popedan ensimmäisenä rockkonserttinaan 80-luvun puolivälissä todentaneen mieltä lämmittävät muutamat keikkailmoitukset kyseisen vuosikymmenen loppupuolelta.