Ihmisyyden kaikki kasvot

Teksti: Inka Nevalainen
Kuvat: Stella Ojala

Lapualta kotoisin olevan kuvanveistäjä Tommi Toijan (s.1974) töitä on nähty Joensuussa aiemminkin vuonna 2005 Taidekeskus Ahjossa. Nyt keväällä esillä oli Taidemuseo Onnin näyttely nimeltään Fragmentteja. Keskeisen teeman mukaisesti sisälle astuessaan näkee ensimmäisenä seinän täydeltä kasvojen palasia ja ilmeiden osia. Seuraavasta huoneesta löytyy jalustoille nostettuja ja yksilöllisesti nimettyjä veistoksia. Nimet ovat hyvin kuvaavia ja ajatuksia ohjaavia. Vaikuttavia kyllä, mutta paras on vielä tulossa.

Nimittäin huone täynnä rujoja, mutta sympaattisia ja persoonallisia muukalaisia. Kauhistuneita, yllättyneitä, pelokkaita, surullisia, hämmentyneitä. Yksi muukalaisista kurkkii ujosti ovelta toiseen huoneeseen kuin miettien uskaltaisikohan karata. Tommi Toija itse kutsuu keraamisia hahmojaan pikku ukkeleiksi. Ensimmäisen hän teki vuonna 2003 ja siitä lähtien ukkeleiden määrä on jatkuvasti kasvanut. Keramiikkaukkeleiden 8,5 metrinen isoveli Bad Bad Boy (2013) pissaa Helsingin Jätkäsaaressa eikä se ole varmasti yhdeltäkään risteilymatkustajalta jäänyt huomaamatta. Suomen oma Manneken Pis (1619), huomattavasti nuorempi ja suurempi vain.

Tommi Toijan Muukalaiset (2011−2017) on hätkähdyttävä työ. Yksi kokonaisuus, jonka sisällä on kuitenkin monta pientä erikokoista teosta. Toija on vaikuttavasti osannut varioida samaa ideaa ja keksiä paljon uutta. Ukkeleita on paljon, mutta yksikään ei ole toisensa kaltainen. Ne on aseteltu lattialle harkiten ryhmiksi. Osa seisoo nurkassa muista eristyksissä ja on väritykseltään tummia kuin kuvaten niiden synkkiä ajatuksia.

Teokset eivät ole normaaliin tapaan jalustoilla, joten ensimmäinen ajatus on pelko siitä, että ukkelit kaatuvat ja särkyvät niiden seassa kävellessä. Mutta se kai asettelun tarkoitus on, tuntea olevansa vertaistensa joukossa eikä vain tarkkailla ulkopuolelta. Heti huoneeseen astuessaan tekee mieli mennä polvilleen ja lähteä konttaamaan ukkeleiden sekaan. Kun laskeutuu pienten teosten tasolle saa hahmoihin aivan eri perspektiivin ja ilmeiden kirjo tulee paremmin esille. Saan ukkeleiden kanssa katsekontaktin, tarkkailemme toisiamme. Jotkut niistä saavat hymyn korviin, sillä niiden piirteet muistuttavat aivan liikaa tuntemiani ihmisiä elävästä elämästä.

Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opeteltiin keväällä 2018 mediakirjoittamista. Osana kurssia opiskelijat kirjoittivat muiden tekstien lomassa kritiikkejä ja kolumneja. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti.