Ida

häkellyttävän kaunis elokuva

Pawel Pawlikowskin Ida (2013) on tavattoman kaunis elokuva. Ja muutenkin aivan loistava. Sehän kuulosti liioittelulta kun joku sanoi, että tämän elokuvan jokaisen kuvan voisi ottaa ja kehystää seinälleen. Se ei ollut liioittelua.

Mustavalkoisuudella, vähäeleisyydellä ja äärimmäisen pitkälle harkitulla estetiikalla on saatu aikaan jotain harvinaisen vaikuttavaa. Elokuva herättää heti alussa huomaamaan, kuinka paljon tehoa osaava tekijä saa jo värien riisumisesta. Mustavalkoisuus kun ei enää tätä nykyä ole pakko, vaan tehokeino.

Elokuva on Annan (Agata Trzebuchowska) kehityskertomus, joka nivoutuu samalla puolalaisen ja eurooppalaisen historian kipukohtiin. Tarinasta välittyy viesti, että ennen kuin voi olla, on tiedettävä kuka on ja ennen kuin voi luopua asioista, on oltava jotain, mistä luopua. Samalla se on hyvin yhteiskunnallinen elokuva. Tarinasta huokuu voimakas ääneen sanomaton kritiikki ideologioiden pureksimatta nielemistä kohtaan – olipa sitten kyse uskonnosta tai politiikasta. Iso tarina kerrotaan pienillä asioilla, eikä siihen mene kuin puolitoista tuntia.

Anna on nunnakokelas, jonka on ennen nunnalupaustaan käytävä tapaamassa ainoaa elossa olevaa sukulaistaan, Wanda-tätiään (Agata Kulesza). Wanda puolestaan on synkän menneisyyden painama, seksin suhteen vapaamielinen ja päihdeongelmainen tuomari. Wandalta Anna saa tietää järisyttäviä asioita itsestään ja perheestään. Kaksikko lähtee selvittämään menneitä tapahtumia ja samalla tulee selvitettyä paljon nykyisyydestäkin. Mitään ei selitetä, eikä rautalangasta väännetä, mutta tarina välittyy voimakkaana ja intensiivisenä juuri vähäeleisen kauneuden vuoksi.

Hyvänä esimerkkinä Pawlikowskin elokuvan voimasta toimii kohtaus, jossa Anna ottaa huivinsa pois ja päästää hiuksensa auki. Se antaa hyvin konkreettisen ja tuntuvan ymmärryksen siitä, miksi konservatiiviänkyrät monissa maissa ja kulttuureissa haluavat naisten peittävän hiuksensa.

Tänä vuonna Suomessa ensi-iltansa saavien leffojen joukossa Ida menee parhaiden joukkoon. Vuosi on vasta alkutekijöissään ja monenlaista voi tapahtua, mutta olen siitä silti melkoisen varma. Elokuva riisuu kriitikon aseista aika tehokkaasti. Älkää missatko tätä.

Ida Suomen ensi-ilta 13. helmikuuta.