HYY kokee hallituksen kusettaneen opiskelijoita

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta kokee, että maamme hallitus on pettänyt opiskelijat jättäessään sitomatta opintotuen indeksiin.

”Tuntuu suoraan sanoen kusetukselta, että opiskelijoille hallitus esittää vain tiukennusten toteuttamista, kun samanaikaisesti muita etuuksia ollaan sitomassa indeksiin,” toteaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Katri Korolainen-Virkajärvi.

Opintotukiuudistuksen valmistelun yhteydessä opiskelijoiden annettiin ymmärtää, että opintotukeen on luvassa sekä parannuksia että tiukennuksia. Parannuksina esitettiin opintotuen sitomista elinkustannusindeksiin ja 145 euron huoltajakorotusta. Nyt hallitus on budjettiesityksessään toteuttamassa vain tiukennukset, toteaa HYYn hallitus tiedotteessaan.

”Tiukennusten rinnalla ainoa parannus – ateriatuen 10 sentin korotus – tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä”, tiedotteessa kerrotan.

Kannanoton mukaan lisääntyneiden tiukennusten myötä opiskelun ja työn ristipaineessa kamppailevat opiskelijat joutuvat yhä tiukemmille. Samaan aikaan opintotuen reaaliarvo laskee jatkuvasti. Valtion budjetissa useat muut etuudet, kuten vähimmäispäivärahat ja lapsilisä ollaan sitomassa elinkustannusindeksiin.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) järjestää tiistaina 14. syyskuuta yhdeltätoista Eduskuntatalon edessä Kusetuksen makua -tempauksen opintotuen indeksiin sitomisen puolesta. Tempauksessa jaetaan kansanedustajille Kusetuksen makua -näytepurkkeja ja opintotukimateriaalia.

Tällä hetkellä opintoraha on suuruudeltaan 298 euroa kuukaudessa ja asumislisän enimmäismäärä on 201,60 euroa.

” Vähin, mitä opiskelijoiden toimeentulon eteen voidaan tehdä, on sitoa opintotuki elinkustannusindeksiin ja luopua turhista tiukennuksista”, HYYn hallitus toteaa.

HYYn Kusetuksen makua -tempausvideo YouTubessa