Hyvinvointivaltion puolustuspuheet leviävät netissä

Teksti: Pasi Huttunen
Kuvat: Matias Mäkelä
Aino Kivi työskentelee ohjaajana Joensuun kaupunginteatterissa. Hänet tunnetaan sielläkin yhteiskuntakriittisenä teatterintekijänä.

Joensuulainen ohjaaja ja kirjailija Aino Kivi polkaisi käyntiin hyvinvointivaltiota puolustavan kampanjan sosiaalisessa mediassa. Hän kehottaa ihmisiä kertomaan päivityksissään, kuinka suomalainen hyvinvointivaltio on heitä tukenut ja lisäämään mukaan tagin #EnOlisiTässä.
”Idea kampanjaan lähti epätoivosta. Samana päivänä kun eduskunta päätti leikkauksista lapsilisiin, eläkkeisiin, kotihoidontukeen, työttömyysturvaan, vammaisetuuksiin ja sairaspäivärahoihin, kävivät ilmi pääministeri Sipilän erikoiset Talvivaara-kytkyt. Tilanne tuntui sietämättömältä; maan hiljaiset ajetaan alimpaan rakoon ja valtaapitävät tekevät rahakkaita saunasopimuksia”, Kivi sanoo.
”Mietin, että olen itse saanut yhteiskunnalta paljon ja olen siitä kiitollinen. Ilman sitä en olisi tässä, eikä Suomi olisi maailman huippua niin monella saralla kuin on. Tämä tuntuu leikkausten keskellä unohtuvan. Säästäminen käy aikaa myöten kalliiksi.”

Kivi toteaa toivovansa, että kampanja herättelisi ihmisiä puolustamaan hyvinvointivaltiota. Hän arvelee, että silloin kenties valtaapitävät heräisivät huomaamaan sen merkityksen. Moni pitää hyvinvointivaltiota jo kuolleena, mutta Kivi ei ole luovuttanut.
”Itse uskon, että vielä olisi paljon toivoa, mutta kyse on tahdosta ja rohkeudesta. Ei niinkään edes rahasta, vaan tahdosta ja rohkeudesta.”

Kampanjaan osallistuneiden tarinoissa korostuu Kiven mukaan kiitollisuus.
”Itselle on jäänyt mieleen tarina, jossa hankalista taustoista on yhteiskunnan tuella selvitty hengissä, kasvettu tasapainoiseksi aikuiseksi, saatu koulutus ja päästy myös auttamaan muita. Tällaisia tarinoita maamme on täynnä. Ehkä tämä kampanja auttaa meitä näkemään niitä.”