Hyvä paha opintolaina

Teksti ja kuvat: Mira Heiskanen

Ajatus opintolainan nostamisesta ei ollut käynyt Leenan (nimi muutettu) mielessä, ennen kuin muutto omaan yksiöön ja sopeutuminen opiskelijaelämään koittivat syksyllä 2014. Loppuvuoden Leena eli opintotuilla, mutta vajaan puolen vuoden jälkeen kukkaron senttien venyttäminen sai riittää.
”Lainan nostaminen tuli tarpeen, kun tarvitsin rahaa kodinkoneisiin ja muihin välttämättömiin kodin tarvikkeisiin. Se oli ensisijainen syy lainan nostolle. Lainan nostettua ei tarvinnut elää enää kädestä suuhun. Myös pää kestää paremmin, kun ei tarvitse jatkuvasti miettiä, riittävätkö rahat edes ruokaan”, Leena kertoo.
Opintolaina oli Leenan mukaan ainoa ratkaisu, kun vaihtoehtoina olivat joko työnteko ja opiskelu yhdistettynä loppuunpalamiseen, tai vaihtoehtoisesti vapaa-ajan harrastuksista luopuminen. Opiskelijan mukaan jostain on pakko karsia, jos haluaa saada rahaa elääkseen.
”Jos haluaa aktiivisesti harrastaa jotakin, niin ei ole aikaa töille. Ja jos tekee töitä, niin ei ole aikaa harrastaa. Näin ollen pitää valita töiden, opintojen ja harrastusten väliltä”.

Leenan mukaan on kuitenkin yksilöllistä, onko lainan nosto paras ratkaisu.
”Riippuu ihmisestä, pystyykö opintojen ohessa tekemään töitä ilman burnoutia. Mielenterveyshän siinä saattaa kärsiä. Aktiivinen vapaa-ajan harrastaminen menee itselläni työnteon edelle, joten laina tuntui luontevalta ratkaisulta kohdallani”, Leena sanoo.
Ennen opintolainaa säästäminen oli Leenan tapauksessa täysin mahdotonta, kun vuokran maksun jälkeen rahaa elämiseen oli noin seitsemänkymmentä euroa.
”Suurin osa rahasta meni, ja menee edelleen ruokaan”, Leena toteaa.
Toisinaan myös Leenan vanhemmat ostavat hänelle ruokaa.
”Tiukassa tilanteessa on iso etu, kun vanhemmat asuvat samalla paikkakunnalla. Ennen opintolainan nostoa saatoin lainata myös rahaa vanhemmiltani”.
Tulevaisuudessa opiskelijat saavat pärjätä entistä pienemmällä tuella, kun hallitus päätti leikata opintotuesta noin neljänneksen.
”Ensimmäinen reaktioni oli, että ette voi olla tosissanne. Alun perin luvattiin, ettei koulutuksesta leikattaisi. Tässä on kuitenkin lopputulos”, Leena toteaa tuohtuneena.

Koulutusleikkauksien myötä myös lainan nosto voi tulevaisuudessa lisääntyä. Leena suosittelee lainaa erityisesti henkilöille, joille tuottaa hankaluuksia käydä töissä opintojen ohessa.
”Jos ei ole aikaa ja jaksamista töissä käymiselle, laina on paras vaihtoehto”.
Lainan takaisinmaksu voi kuitenkin mietityttää useampaa opiskelijaa. Leenan mukaan opintolainan takaisinmaksu ei ainakaan tässä vaiheessa tunnu liian haastavalta.
”Summan saa kyllä maksettua takaisin, jos on töitä opintojen jälkeen. Jos kuitenkin päätän jatko-opiskella, asiasta tulee vaikeampaa”, Leena pohtii.

Jos laina ei houkuta..

Käteinen. Osta ainoastaan käteisellä. Ja nosta käteinen ainoastaan pankista.

Pidä kirjaa tekemistäsi ostoksista.

Kerää pulloja Ilosaarirockissa.

Hae ruokavalioon monipuolisuutta yliopiston kampusravintoloista. Muista syödä koko rahan edestä.

Älä osta vaatteita.

Älä panosta vuokra-asuntoon, vaan valitse halvin mahdollinen solukämppä.