Hyvä paha alkoholilaki

Teksti: Tuuli Hyppänen
Kuvat: Iisa Manninen
Jatkossa opiskelijabileissä voi viihtyä aiempaa pidempään. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Alkoholilain kokonaisuudistus tulee voimaan maaliskuun alussa. Poikkeuksellisesti vuodenvaihteessa voimaan tulleet uudistukset mahdollistivat muun muassa 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myynnin kaupoissa ja poistivat vaatimuksen juomien käymisteitse valmistamisesta.

Käytännössä uudistus parantaa alkoholin saatavuutta. Opiskelija voi yhä useammin astella Alkon sijaan lähimpään markettiin, jos ostoslistalta löytyy esimerkiksi vahvaa siideriä tai väkevistä alkoholijuomista sekoitettuja long drink -juomia. Opiskelijabileissä voi myös viihtyä aikaisempaa pidempään, sillä ravintoloiden aukioloajat vapautettiin ja anniskelua saa jatkaa myöhempään. Lisäksi Alkon aukioloaikoja pidennettiin.

Aihe on herättänyt huolta, sillä esimerkiksi terveyden- ja hyvinvoinninlaitos on ennustanut sen vaikuttavan negatiivisesti kansanterveyteen. Virallisen määritelmän mukaan alkoholilain tarkoituksena on vähentää alkoholipitoisten ainesten kulutusta erilaisten haittojen ehkäisemiseksi. Uudistuksella puolestaan haetaan tasapainoa alkoholin valmistamiseen, myyntiin ja käyttöön liittyville erilaisille intresseille. Samalla alkoholin kulutus ja sitä seuraavat haitat lisääntyvät. Pitäisikö alkoholin haitoista opiskelijoiden terveyteen olla huolissaan?

YTHS:n johtajaylilääkäri Jarmo Kantonen luonnehtii jo nykyisiä lukuja nuorten alkoholinkäytöstä karmeiksi. Viimeisen tiedon mukaan esimerkiksi kolmannes yli 20 vuotiaista helsinkiläisistä käyttää liikaa alkoholia.

”Opiskelijaterveyteen alkoholin kokonaiskulutuksen lisääntymisen myötä ei tule myönteisiä vaikutuksia. On mahdollista, että vuodesta 2008 lähtien alkanut alkoholin käytön väheneminen opiskelijoilla päättyy nyt.”

Lisääntynyt juominen pidentää opiskeluaikaa, aiheuttaa stressiä, univaikeuksia, ahdistusta ja masennusta sekä muita sairauksia ja riippuvuutta.

Kantosen mukaan ajoittainen runsas alkoholinkäyttö kuuluu kyseiseen ikäkauteen ja muidenkin päihteiden kokeilu nuorilla aikuisilla on tavallista. Alkoholiriippuvuuden hoito vaatii myös YTHS:ssä lisäpanostusta ja helmikuussa opiskelijoille avataankin uusi päihdelääkärin vastaanotto.

Uudistuksen myötä puretaan myös vanhentunutta sääntelyä, joka vaikuttaa esimerkiksi ainejärjestöjen toimintaan. Nykyinen laki vaatii tekemään ilmoituksen poliisille yksityisistä, suljetuista tilaisuuksista, joissa tarjoillaan alkoholia. Jos alkoholista peritään maksua, myös ruokatarjoilun yhteydessä, vaaditaan tarjoiluun anniskelulupa.

Alkoholihallinnon ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta kertoo, että ilmoitusmenettely poistuu uuden lain myötä. Alkoholin tarjoilu maksua vastaan tulee kuitenkin myös tulevaisuudessa olemaan anniskeluluvan varaista toimintaa. Hänen tietoonsa on tullut tapauksia, joissa ainejärjestöt ovat kiertäneet alkoholilakia anniskelun osalta.

”Jos esimerkiksi ainejärjestö ottaa tilaisuudessa maksua juomasta, tavalla tai toisella, se vaatii anniskeluluvan. Tarvittaessa poliisiviranomaisen esitutkinnassa sitten selvitetään tapauskohtaisesti, rikotaanko alkoholilakia vai ei”, Kunnas sanoo.

Kunnaksen mukaan uusi alkoholilaki sisältää paljon tulkinnanvaraisuuksia, eikä tarkentavia asetuksia ole vielä annettu. Erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien osalta käytännöt vielä muovautuvat Valviran ja aluehallintovirastojen yhteistyönä.

Uljaan tavoittelemat ainejärjestöt eivät halunneet kommentoida asiaa.

Edit: Juttuun tarkennettu YTHS:n johtajaylilääkärin nimi.