Humble Pie: As Safe As Yesterday Is

Nöyrän superyhtyeen komea debyytti

Solisti/kitaristi Steve Marriottin erottua Small Facesistä hänen uusiksi soittajakavereikseen valikoituivat jo emoyhtyeen myöhäisillä keikoilla vieraillut, The Herd-yhtyeessä vaikuttanut solisti/kitaristi Peter Frampton, Spooky Toothiin aikaisemmin kuulunut Greg Ridley sekä nuori rumpalilahjakkuus Jerry Shirley. Jo kokoonpanonsa ansiosta uudelle yhtyeelle luotiin jonkinlaista superbändistatusta.
Matalaa profiilia osoittaen yhtyeen nimeksi valikoitui Humble Pie ja se ryhtyi treenaamaan Marriottin kotikonnuilla Essexissä. Ensimmäisestä singlestä Natural Born Bugie muodostui hitti ja esikoispitkäsoitto As Safe As Yesterday Is ilmestyi vuoden 1969 elokuussa. Marriott vastasi yksin viidestä, eli puolesta levyn kappaleista. Näistä Buttermilk Boy edustaa tanakkaa boogierockia ja myös Bang! tarjoaa raskaampaa musiikillista lähestymistapaa.

Alabama 69 on akustisvoittoinen vapauden ylistys, A Nifty Little Number Like You palaa jälleen lähes hardrockformaattiin tarjoten lopussaan upeaa kitarointia ja What You Will on verevä balladi. Lähemmäs kuusiminuuttisesta, nyanssikkaasta ja vuorottelevaa leadvokalisointia sisältävästä nimiraidasta vastaavat Marriott ja Frampton yhdessä. Frampton kirjoitti yksin kaksi kappaletta. Näistä Stick Shift on raaka rypistys ja I’ll Go Alone seesteisempi, joskin myös sen kitaraosastosta löytyy ruutia.
Vanha yhtyetoveri Small Facesistä, eli kosketinsoittaja Ian McLagan vastaa myös yhdestä kappaleesta. Kyseinen biisi, Growing Closer on yllättäen melkoisen kosketinsoitinvetoinen. McLagan itse asiassa treenasi Humble Pien kanssa aivan alkuvaiheessa, mutta päätyi kuitenkin Facesiin muiden entisten Small Faces-muusikoiden, eli Ronnie Lanen ja Kenny Jonesin kanssa.

Kokonaisuutena As Safe As Yesterday Is on suorastaan esimerkillinen debyytti ja sijoittuu kevyesti Humble Pie parhaiden töiden joukkoon. Varsin tasokkaan kappalemateriaalinsa ja laulusuoritustensa lisäksi albumi sisältää melkoisen raakaa soundia, kun ottaa huomioon sen ilmestyneen niinkin varhain kuin vuonna 1969.

Greg Ridley 23.10.1947–19.11. 2003