Kotitoimisto saa uusia ulottuvuuksia. Alun perin ruotsalainen keksintö tarjoaa mahdollisuuden työskennellä maksutta vieraan ihmisen kotona luoden samalla sosiaalisia verkostoja. -Mira Heiskanen, teksti & Jarkko Kumpulainen, kuva
Hofficen ideana on, että kuka tahansa voi tarjota omaa kotiaan yhdeksi päiväksi työtilaksi sitä tarvitseville ihmisille.
”Ihan kuka tahansa saa tarjota omaa kotiaan samalla periaatteella työtilaksi. Esimeriksi Facebookiin voi perustaa hoffice-ryhmän, jossa ihmiset voivat kertoa antavansa oman kotinsa väliaikaiseksi työtilaksi”, kertoo hoffice-ilmiöstä kiinnostunut jatko-opiskelija Reetta Karjalainen Jyväskylän yliopistosta. Karjalaisen mukaan ajankäytön kannalta työnteko on hyödyllisempää, kun ryhmä muita ihmisiä on ympärillä.
”Hoffice-tapahtumassa mukana olleet ihmiset ovat kertoneet synergiaedun olevan hyvä, sillä silloin tulee oikeasti tehtyä töitä kissavideoiden katsomisen sijaan”, naurahtaa Karjalainen.
Karjalaisen oma kiinnostus hofficeen syntyi omista tarpeista.
”Olen tehnyt etätöitä viimeiset kuusi vuotta. Asun Kuopiossa, mutta työpaikkani sijaitsee Jyväskylässä. Minulla ei ole ollut kotona varsinaista työhuonetta kuuteen vuoteen. Väitöskirjaa olen tehnyt olohuoneen nurkassa samalla, kun muut katsovat elokuvia. Kirjastoon tai kahvilaan voi toki mennä, mutta kirjat, joita tarvitsen, ovat kuitenkin kotona”, kertoo Karjalainen. Kiinnostuksen taustalla on myös tutkimuksellinen näkökulma.
”Kiinnostuin tutkijana siitä, millainen koti on tilana ja millaisia erilaisia funktioita sille annetaan nykypäivänä. Kodin uudet roolit tulevat esille sitä kautta, että vieraat ihmiset päästetään omaan kotiin. Suomessa ei ole ollut tällaista perinnettä ennen”, Karjalainen pohtii.
Hofficessa perinteinen työpäivä jaetaan 45 minuutin jaksoihin, joiden välissä pidetään lyhyt tauko. Ennen työurakkaan ryhtymistä osallistujat voivat halutessaan kertoa, mitä aikovat tehdä päivän aikana. Tauoilla voidaan jakaa työnteon tuloksia.
”Tämä voi olla joillekin merkityksellistä asioiden aikaansaamisen suhteen”, toteaa Karjalainen. Tauoilla voi tehdä toki muutakin, kuten joogata.
”Jos itse host haluaa pitää taukojumppaa, niin ei se kiellettyä ole”, itsekin meditaatiohetkistä nauttiva Karjalainen toteaa.
Vaikka kotona tehtävissä töissä on Karjalaisen mukaan aina puolensa, kaipuu työkavereihin on läsnä. ”Hoffice mahdollistaa seuran työn luonteesta riippumatta. Osallistujat voivat tehdä mitä vain, kuten lukea tai tehdä jotakin taiteellista. Useimmat kuitenkin työskentelevät läppärillä”.
Entä jos työnteko kääntyykin toisiin ihmisiin tutustumiseen todellisen työnteon sijaan?
”Kun ihmiset ovat tuntemattomampia toisilleen, niin työnteko ei yhtä herkästi käänny pelkästään keskenään jutteluksi”, uskottelee Karjalainen.
Karjalainen näkee hoffice-ilmiön laajentumisen mahdollisena tulevaisuudessa.
”Suomessa on pula työtiloista tai niin korkeat vuokrat, ettei kaikilla ole mahdollisuutta hankkia vuokratilaa työskentelyä varten. Hoffice on hyvä keino tarjota maksutonta työskentelytilaa sitä tarvitseville”, summaa Karjalainen.