Hiomaton timantti Joensuun yyteeltä

Teksti ja kuvat: Pasi Huttunen
Emmi Kiiskinen, Emilia Toropainen, Samu Heikinmatti ja Jaakko Alander Tiina Lampénin sukupuolten valta-asetelmat kääntävässä pätkässä Miesastronautti.

Joensuun ylioppilasteatteri: Pisarat XIV. Tuottaja: Kati Vallius Dramaturginen vastaava: Anna Ryynänen Rooleissa: Leena Hoppula, Emilia Toropainen, Julia Venäläinen, Jaakko Alander, Samu Heikinmatti, Emmi Kiiskinen, Minja Yletyinen, Sampo Sukanen, Tuomas Salopuro, Unto Koskinen, Riku Simonen, Anu Ruuttanen, Ester Libba, Anne Juopperi, Timo Villanen, Emilia Lammi. Esitykset Joensuun Pakkahuoneella to 19.1. klo 19, 22.1. klo 15, 25.1. klo 19, 26.1. klo 19, 27.1. klo 19
Kun teemana on sukupuoli ja sukupuolettomuus, niin kokonaisuuden aloittava Leena Hoppulan ja Aino Latvalan kirjoittama Täällä vielä menee rautalangasta vääntämällä suoraan asiaan. Hoppulan esittämä nuori kipuilee itsensä löytämisen kanssa eikä ympäristö tai edes äiti (Julia Venäläinen) auta lainkaan. Toteutus on suoraan kertova ja konstailematon, mutta lyhytnäytelmän sijaan pätkä on helpompi hahmottaa jonkinlaisena fragmenttina. Se ei kovin selvästi tule mistään eikä oikein mene mihinkään. Nuorelle samojen asioiden kanssa kipuilevalle tällainen nuorisoteatterityyppinen toteutus voi varmasti olla hyvinkin koskettava. Latvalan ohjaustyö on hitusen hapuilevaa, mutta hän näyttää pilkahduksia potentiaalistaan.

Olen nähnyt tämän meemin ja aikoja sitten netissä, mutta se ei varsinaisesti haittaa. Tiina Lampénin kirjoittama ja ohjaama Miesastronautti pureutuu sukupuolirooleihin ja seksismiin kääntämällä asian päälaelleen. Lopputulos on tragikoominen tarinantynkä, jonka yyteen konkariporukka vetää läpi varmalla rutiinilla. Pisaroiden lyhytnäytelmistä Miesastronautti on viimeistellyin ja kokonaisin. Liiasta taiteellisesta kunnianhimosta ei pätkää voi syyttää, mutta se on hyvin viihdyttävä ja vääntää rautalangasta kuvaa arjen seksismistä.

Traaginen hahmo (Minja Yletyinen) kamppailee itsensä kanssa, sekoilee ja yrittää saada jotain valmiiksi ennen loppua. Yletyinen on ilmaisuvoimainen ja teknisesti hyvin taitava näyttelijä. Hänen roolihahmossaan on syvyyttä. Myös Tuomas Salopuro on erinomainen ja muutenkin Veera Mikkosen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa pätkässä Muotokuva on paljon hyviä aineksia. Siitä huolimatta jää hiukan epäselväksi, mistä on kyse. Tarina hajoilee vähän sinne tänne ja jää hyvin monitulkintaiseksi.

Näytelmä nuoresta BI:stä on traaginen rakkaustarina, jossa menneisyyden paino murskaa suhteen. Biseksuaalisuus liittyy asiaan, mutta kovin löyhästi tulee selvitettyä, miten ja miksi. Näytelmän käsikirjoittanut ja ohjannut Siiri Rantanen kertoo tavallaan ihan oikeaoppisen tarinan, mutta siitä on vaikea saada otetta. Kenties ohjaamiseen olisi tarvittu enemmän jämäkkyyttä ja rohkeutta, jotta visio olisi välittynyt paremmin yleisöön saakka.

Pisarat lopettava Aika-avaruusseikkailu 2017 on lähimpänä sellaista karnevalistista ilottelua, mitä Pisaroissa on nähty paljon. Tämä havainto ei välttämättä ole etu lyhytnäytelmälle, sillä Anni Mikkosen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa pätkässä on ahdistava läpijuoksun tuntu. Esitys jää ohueksi ja hiukan sekavaksi hauskoista ja kiinnostavista aineksistaan huolimatta. Kaiken esitykseen ängetyn tiivistäminen muutamaan minuuttiin ei ole oikein onnistunut. Erityisen harmillisesti Pisarat-kokonaisuuden osien rajoja rikkova leikittely jää ohueksi ja irralliseksi. Se hajottaa lopullisesti lyhytnäytelmän kudoksen.

Pisarat jättää hiukan haikean olon. Toivottavasti tämä ei kerro Joensuun ylioppilasteatterin suunnasta. Se on pukattu esityskaudelleen raakileena. Kunnianhimoisemmalla otteella ja syvemmällä paneutumisella siitä olisi luultavasti tullut loistava. Etenkin kun sukupuoli on teemana sellainen, että jos siitä saa sanottua aiheen käsittelyn nykyisessä saturaatiopisteessä jotain merkittävää ja kiinnostavaa, niin saavutus on huomattava. Aineksia siihen olisi ollut.

Ei Pisarat nytkään huono ole, mutta hiukan surullista se kaikki käyttämätön potentiaali on nähdä. Timanttikaan ei näytä paljon miltään ennen kuin se hiotaan.