Herkullisen kauhea yö elokuvateatterissa

JOENSUU – Herkullisen kauhuntäyteinen yö odottelee elokuvateatterikeskus Tapiossa 8. marraskuuta. Yhdeksännen kerran järjestettävä Cinemare –kauhuelokuvayö tarjoilee esimerkiksi Lovecraftia, tuoretta lihaa Udo Kieriä. Ikäraja on 18 vuotta, joten kova kamaa tulossa. Elokuvayö alkaa kello 22 ja kestää aamuun. Yhdeksän pitkän elokuvan ohjelmasta voi katsottavaksi valita viisi. Leffoissa ei ole suomenkielistä tekstitystä.

Järjestäjät kertovat varsin kattavasti itse:
”Elokuvayön aloittaa Kiss of the Damned, joka on viilein, elegantein ja dekadentein vampyyrielokuva vuosikausiin. Elokuvan on ohjannut mestariohjaaja-näyttelijä John Cassavetesin tytär Xan Cassavetes. Elokuva-alalla omena valitettavan usein putoaa kauas puusta mutta onneksi ei tässä tapauksessa!
Ikonisen kauhukirjailijan H.P. Lovecraftin ystäville on tarjolla todellista herkkua. Saksalaistuotanto Väri avaruudesta (2010) on yksi kaikkien aikojen vahvimmin Lovecraftin hengen saavuttavista elokuvista. Elokuva perustuu useissa yhteyksissä kirjailijan parhaaksi kohotettuun samannimiseen novelliin vuodelta 1927. Arkhamin varjot odottavat…
Cinemaren Facebook-sivuilla järjestetyn Kannibaalit vs. Kannibaalit –yleisöäänestyksen voitti uusiseelantilainen uutuus Fresh Meat, joka kulkee Peter Jacksonin varhaistuotannon hurmeisia jalanjälkiä. Absurdeja juonikuvioita ja yliampuvaa mustaa huumoria pursuava elokuva kertoo Cranen maoriperheestä, joka elää tavallista lähiöelämää – paitsi että ihmisliha on alkanut maistumaan. Meksikolainen Here Comes the Devil puolestaan on hieman toisenlainen perhetarina; hyytävässä elokuvassa pariskunnan esiteini-ikäiset lapset katoavat, ja palaavat yllättäen kotiin muuttuneina. Onko paholaisella näppinsä pelissä?
Yön viimeisenä uutuuselokuvana nähdään Don Coscarellin John Dies at the End, jonka voi jo nyt julistaa tulevaisuuden kulttielokuvaksi. Kaduille on ilmestynyt uusi soijakastikkeeksi kutsuttu huume. Litku antaa mahdollisuuden liikkua ajassa ja eri ulottuvuuksien välillä. Kastikkeella on kuitenkin myös yksi sivuvaikutus: kaikki käyttäjät eivät palaa takaisin ihmisinä.
Cinemaren klassikko-osaston aloittaa 80-luvun italokauhun kiistaton merkkiteos, Lucio Fulcin ohjaama The House by the Cemetery (1981), joka on ihmeellinen sekoitus elokuvallista mestariteosta ja B-luokan roskaelokuvaa. Elokuva pääsee täysiin oikeuksiinsa vasta elokuvateatterissa katsottuna.
Legendaarinen, mm. useissa Lars Von Trierin töissä ja lukemattomissa kulttielokuvissa useiden vuosikymmenien aikana esiintynyt näyttelijä Udo Kier on tänä vuonna Helsingin Night Visions -festivaalin päävieraana. Vierailun kunniaksi myös Cinemaressa nähdään kaksi Andy Warholin koulukunnan johtavan elokuvantekijän Paul Morrisseyn ohjaamaa klassikkohelmeä; Andy Warhol’s Flesh for Frankenstein (1973) sekä Blood for Dracula (1974), joissa Kier esittää nimiosia. Molemmat elokuvat esitetään oikeaoppisesti 35mm filmiltä.
Yön viimeisenä klassikkona nähdäänkin sitten elokuva, jota ei voi suositella kenellekään: 70-luvun Drive-In –outous The Worm Eaters. Elokuvassa pikkukaupungin asukkaille kimpaantunut matojenkasvattaja päättää kostoksi ujuttaa matoja ihmisten ruokiin. Kyseessä on tietenkin mutanttilaji, joka muuttaa niitä syöneet ihmiset myöskin madoiksi. Elokuva sisältää oksettavia madonsyöntikohtauksia, joten herkkävatsaisten kannattaa suosiolla jättää tämä elokuva väliin.”