Henkilöstö kutsuu myös opiskelijat pahanmielenilmaisuun

Itä-Suomen yliopiston henkilöstö ilmaisee pahaa mieltään maananantaina 30. tammikuuta kaikilla kolmella kampuksella. Yliopiston henkilöstöyhdistyksen järjestämän mielenilmauksen tarkoituksena on ilmaista irtisanomisten aiheuttamaa mielipahaa sekä osoittaa tukea irtisanomisien kohteiksi joutuville. Henkilöstöyhdistys kutsuu myös opiskelijat mukaan.
”Asia koskee myös opiskelijoita siinä mielessä, että irtisanomisten myötä mahdollisesti myös opiskelijoiden asema heikkenee. Nähtäväksi jää kuinka paljon irtisanotulta tukihenkilöstöltä tekemättä jäävät työt vievät aikaa opetus- ja tutkimushenkilöstöltä graduohjaukselta ja opetukselta”, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton Itä-Suomen yliopiston pääluottamusmies Kari Kotikumpu toteaa.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta otti keskiviikkona kantaa yt-neuvottelujen tuloksen. Ylioppilaskunta ilmaisi huolensa ja vaatii, etteivät hallinto- ja tukipalvelujen muutokset saa vaikeuttaa opiskelua.
Yliopiston hallitus vahvistaa yhteistoimintaneuvottelujen tuloksen huomenna perjantaina 27. tammikuuta. Mielipahanilmauksella ei siis suoraan yritetä vaikuttaa hallituksen päätöksentekoon, mutta Kotikummun mukaan tarkoitus on kiinnittää yleisön huomio yliopistojen nykytilaan.
”Tämä kaikki ei johdu yliopistojen yhdistymisestä, mutta yliopistolakiuudistus on antanut työnantajalle mahdollisuuden toimia näin. Rahako se nykyään painaa joka asiassa, kun ei edellistenkään yt-ratkaisun jälkeen ole näyttöä, että opetuksen resurssit olisivat parantuneet. Samaan aikaan koko ajan puhutaan yliopiston julkisesta kuvasta. Tämäkö se nyt on yliopistouudistuksen tarkoitus”, Kotikumpu kysyy.

Henkilöstöjärjestöt ovat kutsuneet tiedotusvälineet seuramaan mielipahanilmausta. Mielipahanilmaisijat kokoontuvat maanantaina kello 15.00 Joensuussa Carelia-salin eteen Alkukiville, Kuopiossa Snellmania-rakennuksen eteen ja Savonlinnassa päärakennuksen eteen. Samana päivänä kaikissa yliopistoissa YHL:läiset pitävät mustaa nauhaa myötätunnon osoituksena Itä-Suomen yliopiston irtisanomisien kohteiksi joutuville.
Myös työnantaja pitää maanantaina tiedotustilaisuudet yt-neuvottelujen tuloksesta. Tilaisuudet ovat Joensuussa, josta on videoyhteys Savonlinnaan, kello 9.30 ja Kuopiossa kello 13.30.