Hellyttävä ja koskettava poikkeus

Teksti: Pasi Huttunen

Anomalisa (2015). Kkäsikirjoitus: Charlie Kaufman Ohjaus: Charlie Kaufman, Duke Johnson. Kesto: 90min. Suomen ensi-ilta 4.3.2016.
Anomalisa (2015). Käsikirjoitus: Charlie Kaufman Ohjaus: Charlie Kaufman, Duke Johnson. Kesto: 90min. Suomen ensi-ilta 4.3.2016.
Nukkeanimaatioita näkee valtavirrassa tätä nykyä harvakseltaan ja tällaisia kunnianhimoisia tarinoita vieraantumisesta nukkeanimaatioiden keinoin esitettynä vielä vähemmän. Charlie Kaufmanin kirjoittama ja Duke Johnsonin kanssa ohjaama Anomalisa on kiehtova, kaunis ja ajatukset liikkeelle sysäisevä pieni elokuva.
Michael Stone on bisneskirjailijana julkisuuteen noussut menestyjä, jonka työ- ja perhe-elämä on siitä huolimatta vain tyhjä suoritus. Mikään ei tunnu miltään ja koko elämä ilman toisen ihmisen todellista kohtaamista on lopulta vain loputonta yksin puuhastelua, masturboimista.
Sitten hän kohtaa Lisan – siis todella kohtaa hänet yhden illan ja yön ajaksi. Syttyy rakkaus ja kaikki näyttää todellisemmalta. Maailmassa on muitakin.
Tarina on viiltävä kuvaus siitä, kuinka työn ja muun elämän rajojen hävittyä ei enää vieraannuta ainoastaan työstä vaan koko elämästä. Palvelutyö vaatii omakseen inhimillisimmät ominaisuutemme, meidät itsemme. Silloin henkilökohtaisen säilyttäminen ja suojeleminen on vaikeaa. Kaikki uhkaa tyhjentyä todellisesta sisällöstä ja maailma kaventua spektaakkeliksi, jota vain seuraamme.

Kaikki elokuvassa, alkaen taksikuskin, hotellivirkailijan ja pikkolon tyhjistä katseista ja passiivis-aggressiivisesta, teennäisen ystävällisestä palvelualttiudesta kertoo tuotteistetun elämän onttoudesta. Pointti ajetaan perusteellisesti sisään painajaiskohtauksessa, jossa Michaelia rakastavat kaikki, koska maailmassa ei itse asiassa ole muita kuin hän ja Tina.
Yhden yön onni ei silti kestä. Se on anomalia, poikkeus. Maailma ei muutu yhdellä kohtaamisella ja koko musertavan koneiston paino laskeutuu taas päähenkilön harteille. Arki jatkuu jättäen kylläkin pienen, mutta sentään jonkinlaisen toivonkipinän kytemään.

Ihmisten äänet ovat avain tulkintaan elokuvassa ja sen vuoksi juuri nukkeanimaatio on keinona tehokas. Eivät nuket parhaimmillaankaan kovin ilmeikkäitä tai erityisen luonnollisen tuntuisia ole ja aika ajoin tunnelma meinaa heilahtaa tahattomasti komiikan puolelle. Toisaalta roolihahmot eivät nyt henkilöidy näyttelijöihinsä ja nuket ilmentävät hyvin performanssiksi kaventunutta todellisuutta.
Elokuva ei ole pitkä ja on hyvä, että mitta on pidetty kurissa. Nyt tarina kerrotaan tiiviisti ja olennaiseen keskittyen. Animalisan tarina on sinänsä pieni ja aika söpö, mutta se kantaa sisällään maailmaa. Hieno elokuva.