Helena Piispa potkii lahjoituksellaan varainhankintaa vauhtiin

Merkittävän lahjoituksen toivotaan innostavan muitakin varakkaita yksityishenkilöitä raottamaan kukkaronnyörejään. Itä-Suomen yliopiston viestintäpäällikkö haluaisi korottaa keräystavoitetta.
Kuopiolaisen Oy Scantarp Ab:n entisenä toimitusjohtajana tunnetuksi tullut Helena Piispa lahjoittaa Itä-Suomen yliopistolle 50 000 euroa. Itä-Suomen yliopisto pyrkii keräämään vuoden 2010 loppuun mennessä miljoona euroa. Valtio on luvannut 2,5 euroa jokaista lahjoituksena kerättyä euroa kohti jos kasaan saadaan vähintään miljoona.
”Minusta näyttää, että varainhankintaa on hoidettu vähän vasemmalla kädellä ja se on lähtenyt nihkeästi käyntiin. Siksi toivon, että lahjoitukseni innostaa muitakin tukemaan syntyvää Itä-Suomen yliopistoa. Ympäripyöreiden puhuminen yliopiston tärkeydestä ei riitä, yliopisto tarvitsee rahaa”, Piispa toteaa.
”Esimerkiksi maakuntien liike-elämälle Itä-Suomen yliopisto on elintärkeä. Yliopiston on oltava houkutteleva ja kilpailukykyinen, jotta se houkuttelisi opiskelijoita”, hän jatkaa.
”Helena Piispan lahjoitus on hyvin merkittävä, sillä se on ensimmäinen tämän suuruusluokan lahjoitus yksityishenkilöltä. Tähän mennessä yksityishenkilöiltä tulleet lahjoitukset ovat olleet suuruudeltaan 200–1000 euroa”, Itä-Suomen yliopiston viestintäjohtaja Liisa Hakola kertoo.
”Piispan lahjoitus on hieno ja esimerkillinen teko, jonka toivomme kannustavan muitakin yksityishenkilöitä mukaan talkoisiin.”
Piispa itse halusi ensin tehdä lahjoituksen nimettömänä, mutta arvioi sitten, että hänen tulonsa julkisuuteen voisi virkistää varainkeruuta. Tähän mennessä varainhankinta on Hakolan mukaan painottunut yrityksiin ja säätiöihin, mutta jatkossa kolehtihaavi kurotetaan yhä aktiivisemmin myös yksityishenkilöiden nenän alle.
”Piispan lahjoituksen jälkeen kasassa on 550 000 euroa ja muutamista merkittävistä lahjoituksista neuvotellaan parhaillaan. Uskon vahvasti, että miljoonan euron tavoite saavutetaan”, Hakola toteaa.
Suurin yksittäinen lahjoitus tähän mennessä on KPY:n lahjoittama 125 000 euroa. Hakola katsoo, että varainhankinnan tavoitteessa olisi korottamisen varaa.
”Korkeampi tavoite kannustaisi myös tehokkaampaan varainhankintaan”, hän arvioi.
Itä-Suomen yliopiston tavoite onkin hyvin maltillinen. Esimerkiksi Aalto-yliopiston keräystavoite on 200 miljoonaa ja Tampereen teknillisen yliopiston 50 miljoonaa. Oulun ja Turun yliopistojen tavoitteena on kerätä 20 miljoonaa. Hankenin tavoite on kymmenen miljoonaa.
”Totta kai taantuma vaikuttaa. Yritysten joutuessa lomauttamaan henkilöstöään on niiden vaikea perustella tällaisia lahjoituksia. Raha ei kuitenkaan yritysten taseista ole loppunut. Ja Itä-Suomessakin on varakkaita yksityishenkilöitä ja säätiöitä”, Hakola sanoo.