Hävikkiruokaa huokeasti

Teksti: Teemu Sorsa
Kuvat: Juuso-Valtteri Kivimäki
Sovelluksen avulla voi ostaa edullisemmin täysin syömäkelpoista ruokaa, joka muuten menisi jätteenkeräykseen.

Ravintoloiden tarjonnasta hävikiksi jääneitä ruokia on nykyään mahdollista ostaa muun muassa erilaisten applikaatioiden avulla. Yksi hävikkiannoksia välittävistä palveluista on Helsingissä perustettu ResQ Club, joka viimeisten kuukausien ajan on välittänyt myös joensuulaisten ja kuopiolaisten ravintoloiden annoksia.

Palvelussa mukana olevat ravintolat voivat laittaa esimerkiksi lounasajalta ylijääneitä, mutta vielä syömäkelpoisia annoksia tai edellisen päivän leivonnaisia myyntiin sovelluksen kautta. Käyttäjät näkevät kaupunkinsa tarjonnan, ja voivat applikaation kautta maksaa haluamansa hävikkiannoksen. Ruoka noudetaan ravintolasta ilmoitettuina aikoina maksetun annoksen mobiilikuittia näyttämällä.

ResQ Club toimii tällä hetkellä 16 kaupungissa Suomessa, jonka lisäksi toimintaa on myös Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa. ResQ Clubin kanssa yhteistyötä tekee tällä hetkellä noin 1500 ravintolaa, joista 700 sijaitsee Suomessa. Suomessa käyttäjiä sovelluksella on yli 100 000.

Joensuussa ja Kuopiossa 29 mukana olevalla ravintolalla ResQ Club -käyttäjiä on yhteensä noin 3300. ResQ Clubin markkinointipäällikkö Jaakko Levola mainitsee, että pelkästään Joensuun ja Kuopion alueella välitettyjen annosten hiilidioksidipäästöjen säästö vastaa noin 300 000 henkilöautolla ajettua kilometriä.

Levolan mukaan yrityksen ideologiaa ohjaa pyrkimys ekologisuuteen, eettisyyteen ja paremmin toimivaan yhteiskuntaan. Hävikkiruoka tuottaa noin 5–10 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Levolan mukaan pelkästään EU:ssa ravintola-ala tuottaa 11 miljoonaa tonnia ruokajätettä vuosittain. Ravintoloissa annosten kysyntää on vaikea arvioida, ja samalla joudutaan pitämään laajaa tarjontaa yllä. Länsimaissa heitetään ruokaa roskiin, kun muualla kärsitään aliravitsemuksesta.

”Myymällä ravintolaruokaa normaalia halvemmalla hinnalla syntyy täydellinen win-win-win -tilanne. Ympäristön turhaa kuormitusta vähennetään, ravintoloitsijat pääsevät eroon ylijäämäruoasta ja saavat siitä tuloja sekä kuluttajat voivat nauttia ravintolaruokaa normaalia halvemmilla hinnoilla nopeasti ja näppärästi”, kehuu Levola.

Joensuun keskustassa ResQ Clubin kautta ruokaa on mahdollista ostaa muun muassa Local Bistrosta, Riikosen Leipomosta ja Mihailin Tavernasta. Kuopiossa palvelua käyttävät muiden muassa Intro, Panza ja Mount Sherpa. Savonlinnan ainoa ResQ-ravintola on Perlina di Castello.

Riikosen Leipomon yrittäjä Jorma Riikonen on omien sanojensa mukaan yllättynyt palvelun tehokkuudesta ja toimivuudesta ja on tyytyväinen, että muutoin seurakunnille menevällä hävikkiruoalla voi käydä vielä jonkunlaista kauppaa. Myös mahdollisuus saavuttaa uusia nuoria asiakkaita kiehtoo sovelluksessa Riikosta.

Riikonen tekee sovelluksen kautta yhdestä parhaimmillaan kahteenkymmeneen kauppaan päivässä.
”No kyllä se minua niin harmitti joskus menneinä vuosina, kun hyvää tavaraa pantiin biojätteisiin. Sitten tuli tämä ruoka-apu. Kyseessä on ravintolalle tällainen välimuoto: edullinen hinta ja loput seurakunnille.”

ResQ Clubin lisäksi hävikkiruokapalveluja tarjoavat ainakin Lunchie ja Olio. Joensuussa ResQ Clubin kautta on kuitenkin helpoin saada ruokaa muiden ollessa suhteellisen epäaktiivisia.

Yhteiskuntatieteitä Joensuussa opiskeleva Teemu Wallius on käyttänyt sovellusta useissa kaupungeissa. Kokemukset ovat olleet hyviä isommissa kaupungeissa, joissa tarjonta on ollut monipuolista ja hyvää. Helsingissä laajan tarjonnan myötä mukana tulee myös kilpailua parhaiden ruokien ostamisesta – maukkaimpien aterioiden ostaminen vaatii nopeutta. Wallius ostaa kaikista mieluiten sovelluksen kautta halpaa ja hyvää kasvisruokaa, ja mielellään sellaista ”normaalista poikkeavaa” jota ei muuten välttämättä tulisi syötyä.