Harvester Games: Downfall

Downfall on Harvester Games pelistudion ensimmäinen peli, jonka takana on Remigiusz Michalski. Hän on vastuussa kaikesta paitsi musiikista, vaikka laulaakin lopputekstien aikana soivassa kappaleessa. Perustaltaan Downfall on hyvin perinteinen point-and-click seikkailupeli. Tarinankerronnassa peli nojaa pitkälti tekstiin, sillä grafiikoiltaan peli muistuttaa myös paljon vanhoja seikkailupelejä. Mikä Downfallin erottaa muiden seikkailupelien joukosta on sen tarina, joka on hyvin kauhupainotteinen, vieläpä raaka ja verinen suuren osan ajasta. Ihmisiä murhataan pelin aikana mitä moninaisimmilla tavoilla.

Pelin tapahtumat alkavat kun Joe Davis, jota itse pelin aikana ohjaat, ja hänen vaimonsa Ivy ajavat hotellin pihaan. Ivy alkaa hallusinoimaan hyvin synkkiä ja pariskunta menee yöksi hotelliin, jossa sattuu oleskelemaan myös lääkäri. Aamulla Ivy on kuitenkin kadonnut vuoteesta ja pian selviää että koko kylä, jossa hotelli sijaitsee, on kirottu. Hotellin ravintolassa on pelkkiä ruumiita ja alueella liikkuu myös monta vuotta sitten kuollut kirvesmurhaaja… Pian selviää että Ivyn on kaapannut Sophie niminen nainen, joka on aikamoinen hirviö. Pelastaakseen vaimonsa Joen täytyy tappaa neljä Sophien muistoa, jotka pitävät hirviötä hengissä. Muistot ovat Sophien eri-ikäisiä inkarnaatioita.

Tarinankerronta etenee pitkälti tekstin avulla. Suuressa osassa itse piirrettyjä huoneita olevista tavaroista saa klikkaamalla kuvauksen, jotka ovat Joen esittämiä kommentteja ja usein aika humoristisia. Hotellin keittiön pakastinhuoneessa oleva sian ruho herättää kommentin: “Tökkäsin sitä, se on kuollut”. Mielenkiintoinen yksityiskohta pelissä ovat välillä annettavat mahdollisuudet päättää mitä tehdä. Valintoja on pelissä harvassa mutta ne vaikuttavat pelin loppuratkaisuun ja antavat pelaajan vaikuttaa tapahtumiin. Tätä olisi mielellään nähnyt pelissä useamminkin, sillä seikkailupelit yleensä kärsivät juuri siitä ettei pelaaja vaikuta tapahtumiin mitenkään.

Ympäristöt on tyylikkäästi toteutettu, vaikka osa niistä onkin hyvin harmaansävytteisiä. Suurempi väriskaala ei osassa huoneista olisi haitannut. Pelin ulkonäkö onkin sen suurin miinus. Tämän toki ymmärtää pelin ollessa vain yhden miehen projekti. Sprite-pohjaiset grafiikat nyt vain ovat kuitenkin vanhentuneita ja parempi ulkonäkö olisi luonnollisesti tehnyt pelistä huomattavasti paremman, tunnelma kun rikkoutuu välillä grafiikoiden takia. Kunhan ulkonäköön tottuu niin siihen ei niin paljon kiinnitä huomiota, teksti on pelissä se mihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

Pelimekaniikka on hyvin perinteistä seikkailupelimeininkiä. Aika kuluu arvoituksia tai puzzleja ratkoessa ja henkilöhahmojen kanssa jutellessa. Puzzlet ovat vaikeustasoltaan sopivia suurimman osan aikaa. Eräässä kohden tosin jäin niin jumiin että jouduin lähettämään Michalskille sähköpostia. Ratkaisu olikin sitten aika itsestäänselvä, kun mies viestiini ystävällisesti vastasi. Osa puzzleista liittyy Sophien muistojen tappamiseen. Hauskin puzzle pelissä on lihavoittavan smoothien tekeminen, joka yhdelle muistoista täytyy syöttää. Resepti oli vähintäänkin omaperäinen ja sitä tehosekoittimella tehdessä soi lyhyt rock-riffi, mikä teki kohdasta myös yhden pelin hauskimmista.

Pelin musiikki ja ääniefektin ansaitsevat myös maininnan. Musiikin taso vaihtelee erittäin toimivasta ärsyttävään. Suurimman osan aikaa se toimii hyvin ja luo tunnelmaa. Kaikilla pelin ympäristöillä on oma äänensä tai musiikkinsa. Hotellin puutarhassa esimerkiksi sataa, aulassa tikittäää kello, mikä luo sekin tunnelmaa. Ääninäyttelemistä ei pelissä ymmärrettävistä syistä ole, mikä minua häiritsi välillä. Se olisi nostanut hyvin tehtynä pelin tasoa huomattavasti.

Dialogi pelissä on onnistunutta ja huvittaakin välillä. Varsinkin kohtaus jossa Joe juttelee kahden ruumin kanssa haudassa oli oikein hauskaa luettavaa. Pelin huumori on hyvin mustansävytteistä ja vertakin lentää pelissä hyvin paljon. Jos pystyt katsomaan pelin ulkonäön ja parin bugin ohi ja keskittymään tekstiin niin tarina ja henkilöhahmot imaisevat mukaansa. Pian huomaat Joen kanssa hämmästeleväsi miten raakoihin tekoihin hän on valmis vaimonsa pelastamiseksi ryhtymään.

Kuvia pelistä:
pikku-sophiehaudassahotellihuonehotellin-aulahotellin-keittiokellarissasmoothie-minun-makuunitalo-kylan-laidallatohtorin-luomuksesta-paljastuu-murhaavia-puolia