Hanoi Rocks: Oriental Beat

Kova kakkoslevy

Hanoi Rocksin vuoden 1981 debyytti Bangkok Shocks Saigon Shakes Hanoi Rocks on eräs kaikkien aikojen laadukkaimmista kotimaisista esikoisalbumeista ja lukeutuu soittonsa ja esitystensä vimmaisuudessa sekä kappalemateriaalinsa paikoitellen huimassa laadussa tyylilajinsa kiistattomiin merkkiteoksiin. Kakkospitkäsoitto Oriental Beat ei jää kauaksi esikoisesta, vaikka sille onkin annosteltu myös hivenen sofistikoituneisuutta kummankin levypuoliskon päätösraitojen Sweet Home Suburbian ja Fallen Starin myötä. Kyseiset kappaleet eivät edusta pitkäsoittoa parhaimmillaan.

Seesteisemmästä tuotannosta ehdoton huippuhetki on sitä vastoin tarjolla upean melodisen No Law or Orderin ansiosta. Rullaava rokkaus on albumilla kuitenkin asiaankuuluvasti pääosassa. Sam Yaffan maukas bassottelu käynnistää maittavasti svengaavan avausraidan Motorvatin’ nimikappale Oriental Beatin ollessa vielä astetta riemullisempi.
Levyn ykköspuolen unohdetut helmet ovat Mike Monroen mainion saksofonisoolon ryydittämä Don’t Follow Me sekä rivakka Teenangels Outsiders. Näistä jälkimmäisessä Monroe esittäytyy Motorvatinin tavoin myös toisena biisintekijänä Andy McCoyn ohella ja Wild and free-huudatuksensa hakee intensiteetissään vertaistaan. Hyvää fiilistä huokuva Motorcycle Baby ja tummasävyisempi Visitor, jossa Monroe jälleen saksofoneineen loistaa, pitävät yllä laadukasta tasoa.

Oriental Beatin kakkospuolen mestariteos on kuitenkin huuliharppu- ja kitarasooloineen täyteen kukoistukseensa puhkeava Devil Woman, jonka singleversio tosin svengaa vielä pitkäsoitolla kuultua terhakammin. Coveriksi albumille valikoitui Hoyt Axtonin Lightnin’ Bar Blues, josta muodostui myös keikkabravuuri. Cd-version bonuksina on osittain Self Destruction Blues -kokoelmalta tuttua tuotantoa. Taxi Driver on klassikko, mutta harvinaisemmasta osastosta parhaiten toimii Problem Childin ja In the Year 1979:n räyhäpunk.
Rocksin jäsenet ovat myöhemmin ilmaisseet tyytymättömyytensä Peter Wooliscroftin tuottaman Oriental Beatin soundipolitiikkaan, mutta albumin parhaimmisto ei jää kauaksi Bangkok Shocks Saigon Shakesin loistokkuudesta.